Att förbereda ett framträdande

Hej!

Denna vecka tänkte jag ta upp det här med förberedelse inför ett framträdande. De flesta av oss är duktiga på att förbereda oss teoretiskt. Och det är bra, MEN kom också ihåg den mentala förberedelsen.

Börja med att fundera på dina tre V:n : Vem, Vad, Varför.
Vem skall du tala till? Vem är din målgrupp? Vad har de för intresse, kunskap, vilja etc.
Vad är ditt mål med ditt framträdande? Är det kanske att sälja in en idé eller produkt eller är målet att informera om något?
Varför håller du detta framförande just nu? Vad är ditt motiv? Skapa intresse för något? Underhålla eller kanske skapa trygghet?

Om du ställer dig dessa frågor innan du skall göra din presentation så får du god hjälp att ”komma rätt” och nå fram till lyssnaren. Dessa frågor hjälper dig att lägga upp strukturen för ditt framträdande.
Nästa steg är att träna in det hela, både vad du skall säga och hur du skall säga det hela. Träna gärna högt för dig själv.
Själv brukar jag använda mig av två varianter båda mycket behagliga. Den ena är att ligga i soffan, slappna av, blunda och gå igenom det hela i tankarna. Då både hör och ser jag mig själv på plats. Jag ser min publik framför mig och framförallt så låter jag det bli succé.
Mitt andra knep är att ta en promenad. Det hela går till ungefär på samma sätt. Jag småpratar för mig själv under promenaden och ser framträdandet framför mig. Att promenera är speciellt bra när jag håller på att formulera och sätta samman presentationen. Rörelsen i promenaden stimulerar kreativiteten och tankarna.
Om du känner dig nervös inför ett framträdande så är det jättebra att göra en mental förberedelse. Att se sig själv och sitt framträdande i sina tankar och samtidigt göra framförandet till en succé. Ja, då har du ju redan lyckats och då gick det bra eller hur. Ta med dig den härliga känslan när det är dags att möta publiken i verkligheten.

Lycka till och härlig helg!

Cecilia