Att hålla högtidstal

Så är vi inne i maj månad och det är inte bara våren som är här på allvar, nu kommer alla festhelger med bröllop, konfirmation, student etc etc. Står du också inför uppgiften att hålla tal till en när och kär? Kanske du känner dig lite osäker och skulle behöva lite tips.

Visserligen har jag skrivit om det tidigare och visst finns det redan massor av tips här på webben, men jag tror ändå det kan vara på sin plats med ytterligare några ord.

3 fallgropar och 1 tips när du ska hålla tal

Ja, denna gång börjar jag faktiskt med att varna för fallgroparna. För lyckas du undvika dem och istället koncentrerar dig på mitt enda tips så kan jag garantera att du kommit en bra bit på väg.

Fallgrop 1

”Jag är ingen talare”. Dessa hemska inledande ord! Om du bestämt dig för att tala så är du en talare vare sig du vill eller inte. Som jag skrivit om tidigare här i bloggen så börjar all kommunikation hos dig själv. Genom dessa förhatliga ord så stjälper du dig själv!

Fallgrop 2

Akta dig för långa tal. En text på ett A4 brukar man räkna med tar ca 3 minuter och där någonstans ligger maxtiden för ett högtidstal. Speciellt om det är ett stort kalas med många talare så är det viktigt att talen inte blir för långa, hellre något kort än för långt.

Fallgrop 3

Akta dig för att bli för pretentiös! Tänk så många tal som blir tråkiga bara för att den som talar krånglar till det. Nej, fram för enkelhet ”kill your darlings”

och så var det tipset:

1 Tips

Bjud på dig själv och visa ditt engagemang! Egentligen, om jag skall hårddra det hela så räcker detta.
Om du tar dig en funderare på offentliga tal som nått genomslagskraft så är det då talaren vågat visa sitt engagemang. När du skall tala på en högtidsdag så antar jag att den du skall tala till är någon du tycker om. Våga visa det utan att för den skull bli privat.

Så om vi skall sammanfatta det hela så är mitt råd: Håll hellre ett kort än för långt tal. Låt det hela bli enkelt och bjud på dig själv! Visa ditt engagemang!

Härlig helg!

Ceciliasignatur