Att kommunicera med kroppsspråket

Att kroppsspråket påverkar både dig själv och andra, ja, det tror jag de flesta av oss är medvetna om. Men är vi verkligen medvetna om hur och när? Mycket av vårt kroppsspråk sker nämligen omedvetet. Därför vill jag, i veckans blogginlägg, dela med mig av några tips på hur du kan träna din kommunikation med kroppsspråket.

1. Träna avslappning

När vi känner oss osäkra och stressade spänner vi oss lätt. Ett spänt kroppsspråk signalerar också osäkerhet och det i sin tur ökar på din egen stress och osäkerhetskänsla. En avspänd kropp följer dig och ger dig styrka. En avspänd kropp signalerar självkänsla, harmoni och förtroende. Vill du ta hjälp och kunna kommunicera med ditt kroppsspråk så är nummer ett att se till att kroppen är avspänd. kommunicera med kroppsspråket

Andningen är central i avspänningen. Bara genom att lugnt andas in med näsan och låta luften sippra långt ner i magen och sedan andas ut med munnen (tänk en pust av välbehag) hjälper. Ta gärna hjälp av meditation eller mindfullness, det är effektivt.

2. Var autentisk

När du är äkta och uppriktig då fungerar ditt kroppsspråk av sig själv. Är du då dessutom avspänd så fungerar gester och mimik maximalt.

3. Bli vän med ditt kroppsspråk.

Om du är ovan att använda dig av kroppsspråket, du kanske t o m har lärt dig att hålla inne med alltför yviga gester, då kan det kännas ovant och konstigt att plötsligt börja röra på sig. Då är det bra att exempelvis träna framför spegeln eller filma sig själv. kommunicera med kroppspråket Men kom ihåg att om du filmar dig själv, ”ta på dig de vänliga ögonen” när du tittar. Det är så lätt att bli självkritisk och leta fel, titta istället efter det som du tycker är bra. Träna och experimentera  dig fram. Tänk också på att vi är olika, alla behöver inte ha stora och yviga gester. Hitta det som funkar för dig.

4. Var uppmärksam på din hållning

I punkt nummer 3 skriver jag att du skall hitta det som passar dig. Men kom ihåg att en personlighet aldrig sitter i en dålig hållning. Har du en tendens att luta och lägga vikten på ett ben, prova då att istället ägga vikten på båda benen. Min sk ”gardinövning” är jättebra för att hitta en bra hållning. I onlinekursen Bli en stjärnföreläsare så ger jag en demonstration av övningen, du kan se den här:

5. Matcha

När kommunikationen fungerar mellan människor så brukar vi spegla eller matcha varandras kroppsspråk. Detta kan du använda för att skapa en god relation med den du talar till. Matcha den eller de du talar till genom att röra dig på ett liknande sätt. Det handlar inte om att direkt härma, då kan det istället bli stötande, utan en spegling med respekt. Om personen sitter frånvänd och kanske visar ett misstänksamt kroppsspråk så skall du ju inte göra detsamma. Då kan du istället matcha något annat hos personen t ex tempo eller tonläge. När du hittat ett samspel kan du testa med att öppna upp ditt kroppsspråk och bjuda in till kommunikation, då skall du se att den andre snart följer dig.

Träna med mig

Vill du träna och utveckla ditt kroppsspråk och din kommunikation så vill jag hälsa dig varmt välkommen till min kurs här på Österlen, där jag bor, den 17-18 augusti. Läs och anmäl dig här

Kan du inte komma då så kan jag istället varmt rekommendera min onlinekurs. Läs om den här. Passa på nu i sommar då jag inkluderar en timmes fri coachning i priset.

Fler kurser på gång

Utöver dessa kurser så arbetar jag just nu fram en kurs i storytelling för föreläsare. Den väntas bli klar framåt hösten. Du kan teckna ditt intresse redan nu här 

Hör av dig!

Jag blir så glad när mina läsare hör av sig till mig. Det kan vara önskemål om kurs i ett specifikt ämne. Egna tips eller frågor. Så sitt inte inne med dina tankar, hör av dig!

Cecilia Granquist AB