Att stå på mässa – 5 tips

Idag är jag på väg till Malmö för att stå på HR-dagen i Malmö en mässa för personalare av diverse slag. Jag kommer att stå där tillsammans med kollegor från Personligt Mästerskap.

Att stå på mässa är en konst i sig vill jag mena. Säkert har du själv besökt någon mässa och passerat montrar där utställarna ser alldeles utmattade, uttråkade eller helt ointresserade ut? Därför vill jag denna vecka dela med mig av några tips som kan vara bra att tänka på när du själv skall stå på mässa.

Att stå på mässa:

1. Förbered dig

Och då menar jag inte bara allt det praktiska med monterinredning, broschyrer, visitkort etc. utan jag menar dig själv mentalt. Se till att vara utsövd och i god form, det är ansträngande att stå på en mässa. Även kläder som bör vara både representativa, snygga och inte minst bekväma. Sköna skor är jätteviktigt, men så skall de ju vara snygga också. Själv brukar jag alltid ha två skor med mig som jag kan byta så även om de har lite klack så får fötterna i alla fall ombyte och det brukar hjälpa tycker jag.

2. Aktivera dig

En vanlig fallgrop för många utställare är att de ”bara står” där och väntar på besökarna. Då är det jättelätt att bli uttråkad och se mest plågad ut, inget inbjudande för en besökare precis. Har du en uppgift som kan aktivera dig så blir det betydligt lättare och du skapar intresse för dig och din monter. Det kan t ex var en produkt som du demonstrerar eller bjuder på. Det kan också var som jag själv brukar använda mig av, ett frågeformulär med tävling. Då kan jag gå fram till en besökare och fråga om hen vill vara med i vår tävling. Gör gärna frågorna till ett samtal så får du dessutom värdefull information. Viktigt är naturligtvis att du går fram till besökaren med lyhördhet och respekt så hen inte känner sig ”påflugen”.

3. Se till att bli avbytt och ta en paus

Det här är jag själv dålig på för jag tycker det är så roligt att möta alla nya människor på mässan (och tänk om jag missar någon ). Men så viktigt det är att få lov att bryta upp ett tag och hämta lite ny energi och kraft. Se till att du framförallt får något att dricka och passa på att ”vädra tankarna” en stund. Kropp och knopp hör ihop och är det någonstans det verkligen märks så är det på en person i en mässmonter.

4. Ta hjälp av ditt kroppsspråk

Som jag skrev i förra punkten så hör kropp och knopp ihop. Det gäller både för dig själv, hur du kan påverka dig själv och ditt sinnestillstånd och även hur du med hjälp av ditt kroppsspråk kan välkomna in besökarna i din monter. Ett öppet och välkomnande kroppsspråk är även bra för din hållning och du kommer att orka stå utan att bli så trött betydligt längre.

5. Var nyfiken

En annan ganska lätt fallgrop att falla i, är att bli ”för säljande”. Du står ju där för att visa upp ditt företag, dina tjänster och varor. Men om du visar dina besökare intresse och är nyfiken på dem så skapar du nyfikenhet tillbaka och du skapar en relation. Det handlar ju inte bara om att få ut budskapet denna mässdag utan målet är en relation som skapar affärer mellan dig och kunden inte bara idag utan lång tid framöver.

Nu närmar sig tåget Malmö och det är dags för mig att samla ihop mig. Tittar du in om en stund igen skall jag också lägga upp en bild på mig och mina monterkompisar.

tips för att stå på mässa

Så önskar jag dig en härlig helg!