Att tala till sig själv

Hör du som jag till dem som brukar tala till sig själv?

Jag talar ofta till mig själv. Det kan vara både i uppmuntrande ord, förmanande och framförallt resonerande. När jag var barn brukade man säga att den som talar till sig själv får de bästa svaren. Det vet jag förstås inte hur sant det är men jag tror att det är både nyttigt och viktigt att få lov att tala till sig själv ibland.

All kommunikation börjar hos dig själv

I kommunikationssammanhang brukar vi säga att all kommunikation börjar hos dig själv men att det är hos mottagaren som den får sin betydelse. Kommunikationen börjar i dina tankar och din inställning till det – och den du skall tala till. Det är sedan det som mottagaren upplever och tolkar.

Vad säger du till dig själv?

Och därför tror jag det är minst lika viktigt att vi tränar oss i vad vi säger till oss själva som att vi tränar att tala till andra. Om vi bara ältar missnöje och tänker på alla tråkigheter som kan hända så blir det ju också tråkigt. Däremot så tror jag att det är viktigt att vi får lov att prata om problemen med oss själva.

En promenad med ”selftalk”

tala till sig själv

En promenad gör susen

Själv brukar jag ta mig en promenad när jag behöver lufta mina tankar. Ofta kan det börja med ganska sura eller ledsna tankar men efter ett tag när jag gått ett tag och gärna stannat upp en stund för att insupa kraften från naturen så börjar det kännas lättare. Snart börjar det inre snacket bli mer och mer positivt och så plötsligt känns allt betydligt lättare och jag kan se möjligheterna framför mig igen.

Skaffa dig en klok inre röst

Jag tror att det helt enkelt handlar om att skaffa sig en klok inre röst. En röst som är tålmodig och fördragsam med ens fel och brister men som samtidigt lyssnar och kan ge uppmuntrande ord.
Ibland får jag ställa mig framför spegeln och säger några väl valda ord.

Härlig helg!

tala till sig själv

Ibland kan spegeln bli en bra samtalspartner