Berättarfest och berättarlust

Denna veckan har varit fullt upp med berättande här på Österlen. I söndags invigde vi veckan med att författaren och nyinflyttade Österlenbon Anita Goldman som talade om hur hon ser på berättandet. Berättarfest, berättarkonst

Något som Anita sa och som speciellt fastnade hos mig är att man kan berätta samma berättelse gång på gång och den blir en ny berättelse.

Hela veckan har sedan varit fullspäckad med olika berättarevenemang runt om här på Österlen. Och det fortsätter med avslutning på söndag.

Lusten till berättandet

Under sådana här dagar märker vi hur stark lusten till berättandet är. Ett par av våra evenemang bygger på att deltagarna skall dela med sig av sina berättelser.

I Baskemölla där jag bor, ordnade Kulturföreningen programmet Baskebor berättar. Det är alltid så dråpligt, först vill ingen säga något men så ställer man en fråga och någon börjar komma igång. Ja, sen är det knappt man kan få stopp.

Lusten till berättande

Baskebor berättar

På Lönebostället i Gladsax ordnade författarna Susanna Alakoski och Mats Söderlund ett berättarevenemang med jobbberättelser. Tyvärr hade jag själv inte möjlighet att vara där och lyssna men fick veta att i stort sett alla i publiken delade med sig av sina berättelser. Tänk vilket stoff till kommande romaner för författarna.

Jobbminnen i Gladsax

 

 

 

 

Fler berättelser

Idag blir en intensiv dag för mig och mitt berättande. 3 evenemang på rad i Simrishamns skall det bli. Vi börjar med berättelser under blodboken i Bergengrenska trädgården, därefter skall jag titta in på Zekes antikvariat. På antikvariatet förvandlar jag mig först till Emilia Fogelklou och därefter till Gösta Ehrnberg två kända Simrishamnspersonligheter. Mmm, det blir en utmaning, snabba byten och inte så gott om plats i det välfyllda antikvariatet. Men vad vore livet utan utmaningar. Får väl berätta hur det gick i nästa veckas blogg. Efter Zekes så bär det av till Österlens Museum där det serveras afternoon tea med berättelser från världens teländer.

Vill du se och läsa hela programmet för vår berättarfestvecka så finns det här: https://osterlenberattar.nu/berattarfest/

Nu får jag allt packa ihop mina atiraljer, peruk, hatt, kavaj och inte minst alla berättelser.

Härlig helg! och

Cecilia Granquist AB