Berättarglädje

Nu är det ett bra tag sedan jag skrev. Denna varma sommar har istället inspirerat mig till att berätta IRL, att läsa och lyssna på andra än att skriva själv. Och därför kan det väl inte passa bättre än att skriva om just BERÄTTARGLÄDJE.

Under de senaste åren har ordet storytelling fått ett ofantligt uppsving. Man pratar om storytelling i de mest skiftande sammanhang; som varumärkesbyggande, marknadsföring i både text, film, foto och framförande. För många kanske det t o m har blivit ett förvillande begrepp och man undrar vad är egentligen storytelling? Men det är just allt detta, att berätta kan man göra på väldigt många sätt, det gemensamma skulle jag vilja säga är att en berättelse vare sig den framförs med en text, ord eller bild skapar en upplevelse hos mottagaren.

Berättelse är oftast förknippat med en glädje att få berätta och lyssnare som finner glädje i att lyssna. Antagligen en av de viktigaste anledningarna till att storytelling som marknadsföring är så effektivt.

Men i detta inlägg tänker jag inte tala så mycket om den delen som handlar om marknadsföring utan istället om själva glädjen i berättandet.

Jag tror nämligen att det är ett av våra grundläggande behov, att få berätta, att få lyssna och uppleva. Tänk bara att få läsa en saga för ett barn, vilken glädje att få dela prinsessans äventyr med det lilla barnet.

I sommar har jag haft nöjet att få berätta i underhållande syfte ett flertal gånger. Under Backfestivalen här i Baskemölla hade jag och min berättarkollega Maria Heijbel vår berättartipi uppsatt under dagarna tre, vi både berättade och höll workshop.

Tillsammans med Österlens museum har vi haft berättarvandringar genom Simrishamns gator och trädgårdar. Kanske är det glädjen hos publiken och lyssnarna som gett mig mest tillfredställelse, det är en sådan underbar känsla att få dela en berättelse med en annan människa.

Just nu i vår tid handlar mycket om att ta ett lite steg tillbaka och att ta tillvara på den kunskap som fanns förr. Jag tänker då främst på ekologisk odling, närproducerat, gårdsbutiker osv. Kanske är det samma sak med berättandet? En kunskap som var självklar förr i tiden men som nästan glömdes bort i teknikens värld.

Har du vägarna förbi Baskemölla nästa helg, söndagen den 17 augusti så skulle det vara en stor glädje för mig att få dela berättarglädje med dig.

Härlig helg!

Ceciliasignatur