Berättarmagi

Hela denna vecka har varit fylld av berättande genom vår berättarvecka här på Österlen. Så därför kan jag inte annat än att fortsätta skriva om berättande och storytelling även denna vecka.

Berättarmagi

Det är verkligen något magiskt som sker när vi berättar. Det liksom smittar av sig.  I början kan det kännas lite trögt, men så fort någon bara börjar så vill andra ta vid och fortsätta och sedan är det nästan svårt att få stopp.

berättande smittar

berättande smittar

Berättelsen skapar förståelse

När vi berättar om våra minnen, våra liv och våra upplevelser så blir det lättare att förstå. Jag tänker speciellt på vår berättarstafett där vi bjudit in våra nyanlända. Att få lyssna på deras berättelser är verkligen gripande. Och då inte bara berättelser om alla hemska upplevelser och strapatser de varit med om under sin resa genom Europa och hit utan också om livet i hemländerna. Om en stad med 5 miljoner invånare som nu reducerats till 1miljon eller om alla kulturskatter som funnits. Men också om kärleken och stoltheten för sitt hemland.
Eller när en man från Afghanistan berättade, efter att ha hört en svensk kvinna berätta om ett livsöde från förra sekelskiftet här på Österlen, att den berättelsen likaväl kunde ha varit en berättelse av i dag från Afghanistan.

Berättarstafett i Gladsax

Berättarstafett i Gladsax

Avslutning på berättarfestveckan

På lördag avslutas vår berättarfestvecka för detta år. Vi avslutar här i min lilla by, Baskemölla med ett minnesseminarium för Frans Löfström. En man som såg som sitt kall att samla in berättelser från sk ”vanligt folk”. Han gick omkring i byarna på Österlen under början/mitten av 1900-talet och samlade in berättelser och minnen fån fiskar och bondebefolkningen. En kulturskatt som har blivit ovärderlig för oss som intresserar oss för vår historia. Då har jag också fått på min lott att framföra ”den nya berättelsen” om Österlen. Jag skapar berättelsen genom att iklädd ödesgudinnan Urd lyssna och spinna in berättelserna från vår berättarstafett. Ett utmanande uppdrag som man kan få prestationsångest av för mindre. Men då tänker jag på berättarmagi och att det är i lyssnarens öra som berättelsen formas. Berättelserna lever och utvecklas från mun till mun. Det skall bli spännande vad som månde bliva av detta

Har du nu missat årets berättarfestvecka och blir nyfiken så kan jag med tanke på all den fantastisk respons vi fått kunna utlova en fortsättning nästa år igen. Och för dig som vill träna dig i att berätta så kommer jag att hålla kursen Storytelling på Österlen redan nu i augusti, närmare bestämt den 12 augusti.

Härlig helg!

Ceciliasignatur