Berättelsen ger förståelse och insikt

Jag har lyckan att verkligen älska mitt jobb och kan nog påstå att alla mina uppdrag bringar mig glädje. Men det är klart att ibland får jag en förfrågan som känns så där lite extra. Ofta är det en uppgift som inte är så där lätt utan innebär en hel del tankearbete och förberedelsetid för att det skall bli bra.

I veckan fick jag just ett sådant uppdrag; en Skånsk kommun vill arbeta med hedersrelaterat våld på ett lite annorlunda sätt än vad man tidigare gjort. Man vill använda storytelling som verktyg.

För att genomföra sitt projekt har man hyrt in mig och en specialist på just hedersrelaterat våld. Med Lenas kunskaper om vad som ligger bakom och hur man kan upptäcka och förebygga vill man koppla samman kunskapen med verktyget storytelling. Deltagarna skall helt enkelt få en metod hur de kan föra ut sitt budskap och sin kunskap på ett engagerande sätt till ungdomarna ute i skolorna.

Att jag blir extra glad för detta uppdrag är just för att man har förstått kraften i berättandet. Kanske är det så att det är i sådana här sammanhang som berättandet verkligen kommer till sin rätt? I svåra och många gånger obehagliga sammanhang där endast fakta är svårt att ta till sig och som t.o.m. kan bli missriktat och få fel effekt.

Det är just då berättandet verkligen kan nå sin fulla kraft. En berättelse gör att vi betydligt lättare kan sätta oss in i vad det är som händer, varför och t.o.m. få en förståelse varför. Och vi kan relatera till oss själva och vår egen verklighet som vi lever i.

En bra berättelse brukar man säga skall innehålla tre P:
Person:  dvs. någon du som lyssnare skall kunna relatera till, gärna identifiera dig med. Beskriv personen så kan lyssnaren göra sig en bild av denne.
Plats: Genom att beskriva platsen där händelsen utspelar sig vet åhöraren var det händer och kan göra sig en bild.
Problem: dvs, själva händelsen och dess upplösning.

Men det är naturligtvis inte bara i allvarliga sammanhang som berättandet är bra verktyg att förmedla ett budskap. Glädjeämnen bör också berättas, glädjeämnen som stärker och ger oss kraft att ta nya tag.

I går tillkännagavs årets nobelpristagare i litteratur, Alice Munro, det skall bli mig en glädje att få läsa hennes noveller som jag, som kanske många andra, har missat men nu genom priset blivit påmind om. Goda författare är våra förebilder men kom ihåg att det behövs absolut ingen Nobelpristagare för att berätta en fängslande berättelse. Verkligheten överträffar alltid dikten och alla har något att berätta!

Härlig helg!

Cecilia