Berättelsens magi!

Så var det dags för mitt andra inlägg i bloggen. Jag har som mål att komma med ett nytt inlägg varje fredag. Kommentera gärna!

Jag fortsätter även denna vecka om berättande.

Under veckan som gått har Jerk Elmén och jag haft en av våra utbildningar i storytelling/berättarteknik.
Och vilka fantastiska och underbara berättelser vi fått höra.

T ex denna om Badhuskyrkan i Sankt Petersburg:
Anneli, en hängiven körsångare i den lilla kören från Landskrona var i Sankt Petersburg för att hålla kyrkokonsert. Entusiasmen var hög i den lilla kören och nervpirret så där alldeles lagom. Men döm om deras förvåning när de kom in i kyrkan de skulle hålla sin konsert. Hela kyrkan var ombyggd som ett badhus! Med kaklade väggar och en stor, visserligen tom, bassäng i mitten där publiken skulle sitta. De fick veta att detta gjordes under kommunismtiden då religionen var förbjuden i landet, nu hade den åter blivit kyrka men inredningen fanns kvar.
Men hur skulle det gå att sjunga i denna lokal??? Tonerna studsade mot väggarna och det lät alldeles förfärligt. Då tog Birgitta, körens alltid både lugna och positiva ledare till orda och fann på råd. ”Det här ordnar vi!” sa hon bestämt.
Och mycket riktigt när publiken kom och funnit sina platser på stolarna i den nedsänkta bassängen så fick de en fantastiskt musikupplevelse och succén var given.
Birgitta hade kommit på idén att placera kören med dess olika stämmor i olika hörn av kyrkorummet så istället för att tonerna skulle studsa mot de hårda väggarna omslöt de nu publiken i en mjuk och behaglig upplevelse.
Ohhh! Så roligt vi har i vår kör utbrast Anneli.

Anneli tog oss inte bara med på en resa till Sankt Petersburg, hon inspirerade oss alla om glädjen att sjunga i hennes kör.

Syftet att få fler deltagare till kören var Annelis mål med berättelsen. Hon hade naturligtvis kunnat säga lite mer traditionellt; Hej, vi vill bli fler i vår kör.

Det är just det som är det magiska med en berättelse. Berättelsen talar till din fantasi, du får bilder och upplevelser. Eller vad säger du? Pröva gärna själv, här lite tips:

Börja med syftet vad vill du åstadkomma med din berättelse? Leta sedan i ditt minne och egen verklighet. När hände något som kan få symbolisera det syftet?

Renodla sedan din berättelse så syftet blir klart och tydligt. För att lättare komma ihåg din berättelse dela upp den i ”hållpunkter” Början – mitt – slut.

Tänk gärna Person, plats, problem så får du en naturlig dramaturgi i din berättelse, den blir spännande att lyssna till.

Lycka till! och härlig helg önskar
Cecilia