Berättelser bygger broar

Denna vecka har jag varit på en lite längre turné. Jag har nämligen haft förmånen att få besöka Sundsvall för att hålla utbildning i Storytelling. Uppdraget handlade om att använda sig av kulturberättelser och bygga berättelser kring besöksmål.

Även om jag vet och gärna sprider budskapet att berättelser bygger broar och ökar förståelsen så slutar jag ändå inte att frapperas när jag får höra berättelserna. Denna gång fick jag veta vad som egentligen hände den där heta sommardagen 1888 när Sundsvall brann ner till grunden eller den fantastiska berättelsen om det stora sjukhusområdet som när det byggdes var norra Sveriges modernaste mentalsjukhus för att sedan förfalla och bli ett område som ingen ville kännas vid tills ”en tokig” Dalmas såg potentialen och bygger upp ett sprudlande område med både hotell, konferens, dagis och strövområde. Jag har också fått veta betydligt mer om det där Y:et som står utanför flygplatsen i Timrå. För att inte tala om den magiska platsen Åstön eller berättelsen om den fagra men förrädiska skogsfrun. Detta bara några av de både spännande och viktiga berättelser jag fått mig till livs under mina dagar i Sundsvall.

Genom att vi berättar ökar vi förståelsen både för det som varit och det som är. Berättelser ger insikter och perspektiv. Och tänk så lätt det är att komma ihåg, hade jag fått all denna information genom siffror o fakta ja, då hade det mesta troligen gått genom ena örat och ut genom det andra. Men genom att det istället berättas om människoöden och jag får vara med och ”se o höra” i min fantasi så fastnar berättelserna, de berör och jag kommer ihåg.

Jag tänker också på Chimamanda Ngozi Adichie som talar om faran med bara en berättelse. Se hennes tal på TED talk https://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story?language=sv

Alla har flera berättelser som behöver berättas. Det är berättelserna som ger perspektiv, förståelse och insikt.

Som avslutning ett par bilder från min härliga grupp i Sundsvall. På söndag bär det iväg till Örnsköldsvik, undrar vilka berättelser jag får där?

   

Härlig helg!

Ceciliasignatur