Berättelser ger bilder, hjärnan tänker bilder

Häromdagen läste jag en utmärkt artikel i ett nyhetsbrev från HRnytt skriven av Tommy Lundberg, Great words. Artikeln handlade om hur vår hjärna omvandlar ord till bilder för att begripa det och för att sedan åter hantera det som ord. Om jag t ex ber dig tänka på en frukt så börjar du troligen måla upp en bild av en banan, äpple eller annan frukt. Du kanske t o m börjar förnimma doften och smaken och ber jag dig tänka på en citron så börjar du garanterat känna saliven rinna till. Men ber jag dig tänka på en siffra så händer troligen inte så mycket.

Engagera genom att hjälpa hjärnan skapa bilder

Om du använder ord och meningar som hjälper hjärnan att skapa bilder så får du garanterat ett bättre engagemang hos din mottagare.
Tommy ger exemplet:” vi måste dra ner våra kostnader med 10%”. En mening som varken skapar så mycket bilder eller engagemang. Framförallt inte några spännande utmaningar. Troligen mest frågor och kanske rädsla. Men om du istället beskriver situationen och ger mottagaren chansen att begripa, så kan du skapa ett engagemang och t om nya lösningar.

Ovanstående exempel är riktat till ledare men självklart gäller detta i de flesta situationer; säljaren som vill motivera kunden till köp,talaren som vill engagera sin publik, läraren som vill motivera eleven till kunskapsinhämtning, föräldern som vill få sitt barn att städa sitt rum och inte minst du själv i ditt självledarskap.

Förstå att andra inte förstår detsamma som du förstår

Ett mycket vanligt dilemma är att vi ofta förutsätter att andra förstår och tänker precis som vi själva. Men kartan är inte verkligheten. Verkligheten kan se ut på många olika sätt. Tänk dig att du och en kamrat får uppgiften att beskriva ett hus. Du står på framsidan av huset och tittar mot den stora porten som leder in i huset, din kamrat står på baksidan och blickar upp mot en balkong. Troligen kommer era beskrivningar av huset att skilja sig markant, men vem har rätt? Självfallet båda.
Det här innebär också att om du öppnar upp för denna insikt med en nyfikenhet på den andres ”karta av verkligheten” så kan du få helt nya kunskaper, idéer och insikter alldeles ”gratis”. Kanske är det det som kallas för kreativitet?
När vi påstår något som i exemplet; ”vi måste dra ner våra kostnader med 10%” så förutsätter vi att mottagaren har samma kartbild och förstår detsamma som vi förstår. Den som påstår något har ofta en tanke bakom men den tanken vet inte mottagaren.

Berättelser ger bilder, hjärnan tänker bilder Edwardberattar

Så, sammanfattningsvis, vad jag vill förmedla med veckans blogginlägg är: Beskriv (läs berätta) hellre än att bara påstå och öppna upp din nyfikenhet för andras perspektiv. Det skapar både ett större engagemang och motivation hos både dig själv och din mottagare.

Härlig helg!

Ceciliasignatur