Berättelser ger mer

Förra helgen hade vi Berättarhelg här i Simrishamn. Då samlades berättare från hela Sverige för att hålla årsmöte i vår lilla stad. En fantastisk helg med många spännande möten och inte minst berättelser. Vi hade berättarcafé, workshops och berättarföreställningar.

Rösträttskvinna

Berättelser ger mer

Känner mig nästan tjatig men blir så uppfylld varje gång jag möter berättelser. Att just formen berätta ger så mycket mer än bara ”fakta”. Jag tänker speciellt på en berättelse från berättarcaféet. En kvinna berättade om ett ensamkommande flyktingbarn som hon låter bo hos sig. En stark berättelse där vi fick följa Mohammeds flykt först från Afghanistan till Iran, livet där och hur han förlorade båda sina föräldrar. Vidare då han bestämde sig för att lämna ett ohållbart liv i Iran och flykten genom Europa. Och så nu när han står inför risken att utvisas.

Jag märker nu när jag försöker skriva ner berättelsens innehåll att även om dessa ord är starka så kan de inte gripa tag som i en levande berättelse här och nu. Det är det som är magin i berättelsen, mötet här och nu. Jag får ta del av en bit av dig, dina upplevelser och din ”karta av världen”. Det är magiskt!

Storytelling – kulturberättelser – marknadsföring

Inom Skånes Läns landsbygdsprogram har jag fått förtroendet att hålla kurser i berättande. Den kursen kallar jag Storytelling – kulturberättelser – marknadsföring. Kursens målgrupp är framförallt företag som har sin verksamhet på landsbygden. Eftersom jag själv brinner för en levande landsbygd kan jag inte annat än propagera för att använda berättelser både i marknadsföring men också för att höja värdet och attraktionskraften.

Gräv där du står!

Många gör det så märkvärdigt och komplicerat. Men det behöver det inte alls vara. Bor du t ex i ett gammalt hus eller kanske på en plats som du gillar och vill sprida om hur fint du tycker att det är. Berätta då om varför istället för att bara säga att du tycker det är fint. Vill du sedan bygga vidare så gör lite research om din plats, vad har hänt här förr om åren.

PT i berättarkonst

Förra veckan berättade jag om Margareta som anlitat mig som PT (personlig tränare) i presentationsteknik. Anders och Lisbeth Eriksson på Stenshults Mellangård i Pjätteryd i Kronobergs län anlitar mig som PT i berättarkonst. Bilden är ett klipp på det som skall bli en berättelse på film om gårdens spännande historia. Visst låter det spännande?

Jag kommer säkert att få tillfälle att berätta mer om deras fina gård, stugorna man kan hyra in sig i och den goda maten man kan köpa. Så häng med i bloggen….eller besök deras hemsida http://stenshultmellangard.se

Men nu önskar jag dig en härlig helg!