Bli av med talarskräck!

Nu har nästan en vecka gått på det nya året och du kanske både önskade och gav nyårslöfte? Kanske det är så att du önskade att en gång för alla bli av med den där talarskräcken?

Bli av med talarskräck!

Om du tycker det är läskigt att tala inför publik så skall du åtminstone veta att du inte är ensam. Undersökningar visar att talarskräck tillhör en av de vanligaste fobierna hos oss människor.

Därför skall du denna vecka få tre tips att bli av med den där talarskräcken. Om du prenumererar på mitt Nyhetsbrev eller min YouTubekanal så kommer du dessutom inom kort att få en miniversion av min kommande onlinekurs som heter just: Våga tala – för dig som vill bli av med talarskräck. Vill du sedan ta del av hela kursen så får du ett mycket fint rabatterbjudande. Så om du inte redan gör det, klicka här

Men nu till tipsen:

1. Tänk inte inte

Det vanligaste felet de flesta gör är att tänka: ”jag får inte bli nervös”.
Din hjärna har ingen bild för ordet inte men troligen en mycket klar bild av nervositet. Att tänka INTE är som att inte tänka på en katt.
Tänk istället positiva tankar och bli ”vän” med din nervositet, lite pirr i magen är bara ett tecken på att du är på hugget. Tänk också på vad du vill förmedla till din publik.

2. Ta hjälp av ditt kroppsspråk

Ja, detta har jag tagit upp många gånger. Kropp och knopp hör ihop. Gör gärna min ”gardinövning”
I sin enkelhet är denna lilla övning genialisk, testa själv skall du se. Bara genom att räta på ryggen får du en helt annan självkänsla än om du kutar med ryggen och hänger med huvudet. Så sträck på dig och le!

3. Utmana dig steg för steg

Ett annat mycket vanligt fel är att vi vill ”för mycket”. Utmaningen blir för stor och för svår att lyckas med. Faran är då att du kanske ger upp. Bestäm dig istället för att ta ett litet steg i taget. Börja med en utmaning som är lagom ”kittlande” för dig. Det kanske är att begära ordet på nästa sammanträde eller kommentera någons förslag. Steget du tar avgör du efter hur du känns idag, även om steget är litet så är det i rätt riktning och kommer så småningom att leda mot mål. Kom ihåg att ge dig själv en klapp på axeln efter att du klarat av din utmaning.

Nedan har jag gjort en film som där jag berättar om mina tips. Kolla gärna in mina övriga YouTube klipp för att få fler tips om hur du blir en vass talare.Om du dessutom klickar på ”prenumerera” så får du ett litet mejl varje gång jag lagt upp nya tips.

Lycka till och härlig Trettonhelg!