Bli en mästare i konflikthantering

Konflikter finns oavsett om vi är hemma eller på arbetsplatsen. I spåren av en upplevd konflikt uppstår både ångest, rädsla, osäkerhet och stress. Men behöver det vara så? Går det att lära sig konsten att hantera en konflikt och till och med vända konflikten till något konstruktivt?
Jag är övertygad om att det går. Men det handlar om träning och insikt.  mästare på konflikthantering

Vad är en konflikt?

Enligt wikipedia så betyder konflikt ett möte med sådant som inte är förenligt. Ordet konflikt kommer från det latinska ordet conflictus som betyder sammanstötning.

Och det är ju precis så det känns, jag tycker eller känner något och du något helt annat. Som om vi befann oss på olika planeter. Inte konstigt om det uppstår ångest och stress.

För att lösa konflikten så behöver vi se det hela på ett annat sätt. Kanske som en förhandling. Om vi tar wikipedia igen så förklarar man förhandling så här: Förhandling är en överläggning för att nå en överenskommelse och/eller fatta olika beslut. Förhandling är namnet på processen där de inblandade parterna löser dispyter och meningsskiljaktigheter.

Visst blir det mer hoppfullt då?

Mästare på konflikthantering

En som är mästare i konflikthantering är Aldo Civico internationell medlare och konflikthanterare.  På Aldos hemsida kan man ladda ner 7 steg att transformera en konflikt till en kvalitativ relation.  Det första Aldo säger är att vi behöver ta ansvar för situationen istället för att skylla på en massa ursäkter. Vi behöver ta kommandot över situationen.Vi behöver också lära oss att hantera våra känslor och byta ”state of mind”. Tänk, det där känner jag såväl igen. När jag hamnar i en konflikt är det så lätt att känslorna ta över och det blir en strid. Det sista av de 7 stegen handlar om hur viktigt det är att träna. Och visst är det så, vi behöver träna för att stärka oss när det verkligen händer. Väntar vi till hett läge är det försent, då kan vi inte begära av oss själva att kunna hantera situationen. Själv brukar jag kalla detta för att ”programmera sin mänskliga dator”, ju mer du tränar ju säkrare blir du och kan tillåta dig att förlita dig på att du agerar som du vill (autopiloten träder in).

Den 10-11 november så kommer Aldo till Sverige och Stockholm för att besöka Nlp-föreningen och hålla workshop. I två hela dagar kommer vi att få lov att träna. En helg som jag i alla fall inte vill missa. Vill du också vara med så går det att anmäla sig här.

Ett sätt som jag själv brukar använda för att träna grupper i kommunikation och konflikthantering är Forumteater. Ett mycket spännande och effektivt sätt att testa lösningar. Nu kliar det i fingrarna att efter Aldos workshop i november få testa hans verktyg med hjälp av forumteater. Hör av dig om du vill vara med och kanske testa med din arbetsgrupp.

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB