Den magiska pausen

Ett av de vanligaste misstagen många gör när de skall tala inför andra är att man talar alldeles för fort.

Kanske är du rädd för att glömma det du tränat in att säga eller så är du rädd att du skall bli avbruten med frågor som du inte kan besvara eller så kanske det är för dig som för kvinnan som deltog på en av mina kurser. Hon svarade när jag bad henne att dra ner på tempot:  – Jag måste tala fort för annars tröttnar publiken på mig och slutar lyssna.

Jag skulle vilja påstå att det är tvärtom. Genom att tala i lugn och harmonisk takt (gärna med varierat tempo) och framförallt våga ta paus då och då stärks ditt ethos (retorisk term för att visa förmågan att skapa förtroende, någon man kan lita på).

Dessutom är en paus då och då mycket bra för dig själv. Du får tid att tänka till, ta in din publik och inte minst ANDAS (vilket är lätt att missa om du känner dig nervös).

Pausen ger också publiken tid att tänka till och verkligen ta in det du säger. Vill du lyfta fram ett ord eller mening och förstärka så är en paus före och efter ett utmärkt verktyg.

Lär du dig använda paus så kan den nästa bli magisk, den skapar spänning och förväntan. Ta för vana att när du stiger fram för att börja ditt tal, stå stilla och var tyst en stund innan du börjar tala, då samlar du både dig själv och din publik inför det du har att säga.

Ett bra sätt att automatiskt få in pauser är att röra sig i rummet. Du talar och sedan går du tyst en bit för att sedan börja tala igen. Då blir det också som ett nytt avsnitt i ditt framförande.

Många känner sig osäkra för att göra paus och upplever tystnaden som evig, träna därför inför en kompis och testa hur länge du kan vara tyst. Fråga din kompis hur den upplevde tystnaden och jag slår vad om att för den så kändes tystnaden inte alls så lång som för dig.

Lycka till, och härlig helg!

Cecilia