Den talande tystnaden

Har du någonsin tänkt på hur talande en paus kan vara?

Ofta när jag håller mina kurser i presentationsteknik så märker jag deltagarnas farhåga för att det skall bli tyst. ”Tänk om lyssnarna tror att jag inte har något att säga eller att jag kommit av mig”, är kommentarer jag ofta får. En paus kan kännas som en evighet för den som står där framme.
En gång hade jag en deltagare som  inte bara talade utan paus, hon talade fort också, så fort att vi andra knappt hann uppfatta vad hon sa. När jag frågade henne varför så svarade hon att det var för att man inte skulle tröttna på vad hon sa!?

Men visst är det tvärtom!? Tänk så skön en paus kan vara. Som lyssnare hinner du fundera och smälta det presentatören har sagt. Och så tröttande det kan vara att lyssna till någon som pratar alldeles för fort.
Med hjälp av en paus kan du också bygga upp en spänning och en förväntan till det du kommer att säga, det bli nästan som i en deckare på film. Här kommer samspelet mellan din röst, pauseringen och kroppsspråket in. En steg fram, en blick, tystnad och så sist ordet då kan det bli riktigt starkt.

Inom kommunikationssammanhang brukar man tala om att ca 7% av uppmärksamheten går till det talade ordet. Det betyder ju samtidigt att ordet behöver hjälp att föras fram.

Kom då ihåg att även pausen, tystnaden är ett redskap!

Härlig helg

Cecilia