Det kreativa samtalet

Hej!

Att tillsammans med andra människor få ventilera tankar och idéer är något jag gillar skarpt. Denna vecka har jag haft förmånen att få ha ett par sådana samtal. Öppna härliga samtal där alla parter vågar dela med sig av både erfarenheter, frågor och misstag. Ett sådant samtal öppnar våra sinnen och vidgar vyerna.

Igår hade jag ett av dessa samtal, med  min ”sparringpartner” som jag kallar honom. Vi brukar träffas någon gång då och då och ventilera idéer. Vi äter en god lunch tillsammans och fortsätter sedan gärna samtalet under en promenad. Varje gång vi har dessa träffar så sprudlar kreativiteten. Många tankar och idéer faller på plats.

Som ”kommunikatör” funderar jag då på vad det kan vara som är så speciellt med dessa möten, varför känns de så bra?

Själva mötet i sig är nog det viktigaste, att träffas IR som vi så populärt säger. Men jag tror jag funnit några fler extra bra komponenter om man vill ha det där riktigt kreativa samtalet.

  1. Att ha en samtalspartner som inte står en alltför nära privat. Känner vi varandra alltför väl riskerar samtalet att bli för personligt.
  2. Ha en bestämd agenda. Idag diskuterar vi om detta. Inom ramen för ämnet skall man däremot vara mycket flexibel och fri i tankarna. Men en viss fokusering krävs för att samtalet skall leda någon vart.
  3. Total trygghet  och generositet sinsemellan. En bejakande attityd. Dyker det upp den minsta lilla missunnsamhet eller prestige så kan loppet vara kört.
  4. Att vara så okritisk som möjligt men samtidigt öppen för den andres synsätt. Det handlar ju om att se på samma sak från olika håll.
  5. Rör gärna på er. En promenad i en stimulerande miljö är otroligt stimulerande för kreativa tankar. Rörelsen i sig gör automatiskt att tankarna frigörs. Har du också tillgång till en stimulerande miljö så aktiveras dina sinnen på ett positivt sätt.

Så nu vill jag önska alla mina läsare en härlig helg med förhoppningsvis många kreativa samtal. Just nu skiner solen i Baskemölla, nog hinner jag en promenad innan dagens arbete, det gäller ju att passa på medan naturen är på det humöret.

Cecilia