Det lilla är det stora

Jaha, så blev det augusti och med den kom sommaren! Lite märkligt känns det allt, det är ju nu vi skall börja ställa om till höst och arbete igen. Viss inte för alla men för många av oss är det så i alla fall. Själv har jag precis avslutat mitt ”sommarjobb” med stadsvandringar i Simrishamn och börjar förbereda mig för höstens kurser och uppdrag. Fast lite sol o bad blir det emellan, det är ju det som är fördelen när man är sin egen chef.

Närmast på programmet står min föreläsarutbildning som jag denna gång valt att förlägga hit till Baske. Det är en utbildning som jag lovat skall bli något alldeles extra, något utöver det vanliga. Ojdå, tänkte jag då jag skulle börja min planering av kursinnehåll och övningar. Vad har jag nu gått o lovat, hjälp vad skall jag hitta på? Genast började tankarna sväva iväg och än det ena och än det andra poppade upp i tankarna och ville vara med.

Men efter att ha funderat ett tag så insåg jag att det där lilla extra det är ju just det enkla, det lilla. Ja, i alla fall när det handlar om presentationsteknik, att våga vara enkel och inte krångla till. Att våga skala bort allt som inte hör till. Att tala enkelt så att alla förstår. Ja, det enkla är många gånger det svåra. Men när du vågar vara enkel ja det är då ditt budskap blir tydligt och når ut.

Tror jag även skall anamma denna enkla tanke när det gäller kursupplägg, inte hålla på o krångla till utan hålla det hela enkelt. Det lilla kommer åtminstone att vara en stor punkt på programmet.

Men tro nu inte att enkelhet är enkelt. Nej, enkelhet kräver stor förberedelse. Det handlar om att verkligen veta vad man vill med sitt budskap och till vem man riktar sig. Att vända och vrida på sina formuleringar och sina uttryck så de bli tydliga och gör sitt jobb.

Härlig helg!