Det viktiga syftet

Hej,

En del av min verksamhet är att coacha personer som skall hålla föredrag.

Ofta slår det mig då hur man så lätt glömmer syftet med presentationen. Det är så lätt att falla i fällan och  helt enkelt prata för pratandets skull.

Jag tänker t ex på ett av mina coachinguppdrag i veckan som gått, där personens uppgift var att presentera en metod och att få sin publik att anamma den metoden .

Min adept hade lagt ner ett jättearbete på att plocka fram fakta om vägen fram och hur de hade fått kämpa för att plocka fram metoden. Visserligen intressant, men var det detta som var syftet med presentationen? Var det så viktigt att det skulle få ta mer än halva tiden av presentationen?

Eller när jag skulle hjälpa min tonårsgrabb med en presentation han skulle ha inför klassen. Jag frågade honom vad hans syfte var med presentationen. Hans svar; ”för att jag måste”. Visserligen ärligt, men skulle inte ha en chans att bli bra om han behöll den inställningen.

Och som jag brukar säga; all kommunikation börjar hos dig själv. Om du hittar det verkliga syftet, varför du skall berätta det du berättar, ja då hjälper du inte bara åhörarna att ta till sig din presentation du hjälper också dig själv att hitta ditt engagemang.

För när du verkligen vet varför. Du har ett syfte med det du skall tala om, då kommer det där viktiga engagemanget som ”ett brev på posten”.

Att vara klar med sitt syfte och mål med sin presentation hjälper dig hela vägen, det skall ligga som en röd tråd genom hela din presentation. Då blir det heller ingen katastrof om du skulle glömma någon detalj, syftet står ändå klart.

Härlig helg

Cecilia