Digital kommunikation, 5 tips

Nu är vi många som har fått vänja oss vid digital kommunikation. Även om vi förhoppningsvis snart kan få träffas fysiskt så är den digitala kommunikationen här för att stanna. Fler börjar inse att det är alldeles för stor påfrestning både på miljö och effektivitet att resa lång väg för ett enkelt möte. Många möten både går och är mer effektiva digitalt.

5 tips för digital kommunikation

Men fortfarande finns stor osäkerhet och ovana inför digitala möten så därför skall du få några tips som kan vara bra att tänka på:

  1. Vad vill du få ut av mötet?
    Detta är viktigt i alla möten som du vill skall leda till något. Men kanske ännu viktigare i det digitala mötet som oftare är kortare och mer effektivt. Så var noga med att förbereda dig inför mötet. Läs gärna på och planera dina inlägg.
  2. Vem är med på mötet. Vilka mer än du skall vara med? Vad är de intresserade av och vad vill de?
  3. Var tydlig.
    Även om du syns och hörs så går inte signalerna fram lika lätt som i ett fysiskt möte. Därför är det extra viktigt att du är tydlig och koncis i din kommunikation.
  4. Skrivna ord kan lätt bli ”hårdare” än när du talar. Använder ni chatten så tänk på det.
  5. Våga skoja och ha roligt. Även om jag i föregående punkt ber dig vara tydlig och koncis så är det viktigt att kunna prata om annat än jobb. Ta gärna för vana att under ett par minuter innan själva mötet startar småprata med varandra. Fråga hur de andra har det och berätta hur det är för dig. Detta gör vi naturligt i fysiska möten men glömmer så lätt bort när vi träffas digitalt.

Digital kommunikation som föreläsare

Skall du presentera och föreläsa digitalt så är det ju också lite speciellt. Väldigt lätt är att falla i fällan och endast prata till bilder. Visst är bilder bra som komplement men våga också visa vem du är. Använd gärna en webbkamera och visa dig i hel eller halvbild så blir din föreläsning mer levande.

Träna digital kommunikation

Vill du träna och finslipa din digitala kommunikation så är du välkommen att höra av dig till mig. Vi bokar in en timme via zoom och jag ger dig tipsen knepen och matnyttig feedback.