Digital kurs i realtid. Så gjorde vi

Nu är mina digitala kurser i realtid igång. Åh så kul det var och åh så bra det blev.

Ja, jag måste erkänna att jag var lite nervös hur kursen skulle bli. Min ambition var att komma så nära en kurs i verkliga livet som det bara går. Men går det verkligen att hålla en kurs som handlar om kommunikation och presentationsteknik digitalt? En kurs som skall vara fylld med praktiska övningar och där deltagarna lär av varandra.

Nu vet jag att det går och att det också går riktigt bra. Även mina deltagare sa efter lektionen att de var förvånade hur bra det faktiskt fungerar.

Så lyckades vi med vår digitala kurs i realtid digital kurs i realtid

Det som gjorde att det funkade så bra tror jag var följande:

  1. Gruppen som träffades var inte så stor. I vårt fall var vi 8 personer. Det gjorde att alla kunde synas i bild samtidigt. Eftersom vi inte var så många så kunde vi  också tillåta alla att ha på sina mikrofoner i stort sett hela tiden. Detta gjorde att vi kunde hålla igång en dialog med frågor och diskussion.
  2. Jag använde mig av sk breakoutrooms för smådiskussioner . skapade aktivitet.
  3. När någon av deltagarna skulle presentera så satte jag på ”spotlight” på den personen. Vilket gav känslan att vara i fokus och tala till publik
  4. Själv använde jag mig av 2 kameror. En där jag kunde visa hela mig för att demonstrera och visa exempel och en som var mer nära med ansiktet.
  5. Deltagarna såg till att kunna vara ostörda för att kunna göra övningar på plats

Fördelar med en digital kurs i realtid

En stor fördel med att träffas så här digitalt är framförallt att vem som helst kan vara med oberoende var du befinner dig. Det enda som krävs är egentligen en bra uppkoppling och helst en dator, men surfplatta funkar också.

Nackdelen är förstås saknaden av det där riktigt nära mötet. Men jag måste ändå säga att vi kom förvånandsvärt nära ett fysiskt möte.

Framtidens kurser

Så efter denna erfarenhet så tror jag att de digitala kurserna i realtid kommer att fortsätta även efter pandemivågen. Som du ser, skriver jag i realtid. Och just att vi ses i realtid tror jag är en av hemligheterna med att det fungerar så bra. Visserligen erbjuder jag även inspelade webbkurser  som är utmärkta att ta till då man behöver kunna välja tid själv. Men då är det lätt att man skjuter upp kursen och inte riktigt lägger ner samma energi. Dessutom tror jag att det är bra att ses i grupp och kunna dela erfarenheter med varann.

Så om du själv funderar på att hoppa på en digital kurs i realtid så tveka inte. Det är bättre än vad du kanske tror.