Din föreläsarstil

Nu var det ett tag sedan jag skrev, så fast det bara är måndag i dag är det hög tid för ett inlägg. Jag har tidigare berättat om alla intressanta föreläsningar jag brukar lyssna till på hamnplan här i Simrishamn under juli månad. För mig som arbetar med presentationsteknik så är det omöjligt att inte samtidigt studera de olika föreläsarstilarna.

I år blev jag framförallt imponerad av Ulrika Knutsons framförande. Ulrika berättade denna gång om Selma Lagerlöf, ett intressant ämne i sig om en fantastisk berättare. Men det som imponerade mest var ändå Ulricas totala hängivenhet, hon vågade verkligen ta ut svängarna. När hon citerade rader ur Selmas brev blev hon Selma för oss i publiken.

Och det här att våga ge sig hän är något jag gärna vill puffa för. Allt för många föredragshållare är rädda för detta och blir ofta tråkiga och intetsägande.

Vågar du bjuda på dig själv och vågar ge dig hän och spela med i det du skall säga då tar du också med din publik rakt in i din berättelse och vi blir lika hängivna som du.

Men alla är vi olika och alla både har vi och skall ha olika stil, annars så skulle det ju verkligen bli tråkigt.

Olika ämnen kräver också olika stil.

Jag tänker då på en annan Ulrika, nämligen Ulrika Rogland som talade om grooming på internet. Ett allvarligt och gripande ämne som berörde mycket. Ulrika R läste huvudsakligen innantill från sin bok ”Jag kände mig speciell”. Att läsa direkt från manus är något jag starkt brukar avråda ifrån. Men denna gång blev det helt rätt. Hennes rena och raka framtoning gjorde det hela starkt och gripande.

Att hitta både sin och ämnets stil är ofta avgörande för hur mottagaren skall ta emot budskapet. Så mitt råd denna gång är att du tar dig en funderare på både din egen personliga stil och vad som passar bäst för det du skall framföra. Men kom ihåg att vad du än väljer så måste engagemanget vara med, annars kan du tala till en vägg.

Men apropå vägg så träna gärna framför en sådan ibland, lek och utforska din stil. Kanske du hittar nya uttryck för att ”fånga” din publik. Och vill du träna i grupp är du varmt välkommen till min kurs Bli en stjärnföreläsare den 21-22 augusti

Lycka till!