Dina kommunikationsverktyg

Hej!

Denna vecka har jag tänkt att ge lite tips om hur du kan träna dina kommunikationsverktyg. Med kommunikationsverktyg menar jag då det som du själv bär med dig; tal, röst, kropp. Sedan finns det ju hjälpmedel som powerpoint, media etc men det är andra bättre på så jag håller mig till personen bakom orden.

All kommunikation grundar sig i din egen självkänsla så egentligen är det där du måste börja. Men med hjälp av att träna verktygen så brukar även självkänslan förbättras. Ju mer du känner att du behärskar ditt instrument ju mer stärks självkänslan och det blir en positiv spiral.

Kroppsspråket är ett sådant verktyg där man kan känna resultat väldigt snabbt. Testa med att röra dig på olika sätt och känn efter hur du påverkas mentalt. Visst känner du dig gladare om du har en rak hållning än om du hänger med kroppen?
På teatern brukar vi tala om ”glada punkten”, en punkt som sitter mitt på bröstet. Fokusera på den och låt den skjuta ut en aning.
En annan bra övning för att hitta en bra hållning som både påverkar dig och din mottagare positivt är min ”gardinövning”;
Se till att ha tyngden på båda fötter. Känn sedan en parallell linje mellan höft och axlar. Lyft så dina armar som om du skulle öppna ett par gardiner (handflatorna mot varandra) och släpp sedan ner armarna och låt dem vila utmed sidan.

När du nu har hittat en bra hållning så känner du säkert att andningen känns lättare och att rösten bär. En stadig röst är ett ypperligt verktyg. Med rösten kan du ”måla” och fånga mottagaren. Träna rösten kan du göra på många sätt. Gillar du att sjunga så är det toppen, om inte annat så sjung i duschen. Läsa sagor är också bra. Ta då gärna ut svängarna och brumma som björnen, lek med rösten.
När vi nu är inne på rösten så kan vi ju inte undgå att nämna andningen. Det kanske mest fundamentala. Den allra enklaste o trevligaste övningen är nog att slappa en stund och lyssna på avkopplande musik. Samtidigt som du slappnar av så känn hur din andning blir mjuk och det känns som om luften går långt ner i magen.

Så får vi ju inte heller glömma själva talet, orden. Dels att välja ”rätt” ord men också förståss att orden blir tydliga. Att träna artikulation är tyvärr något som ofta glöms, men vad har vi för nytta av det som sägs om vi inte kan uppfatta orden?

Konsten att välja rätt ord handlar en hel del om retorik, lyssna, vara medveten om vem man talar till och med vilket mål och syfte du har med det du säger. Om du när du förbereder ditt tal ställer dig frågorna; Vem, Vad och Varför så är du en bra bit påväg.

För att bli riktigt bra på ett instrument så måste man våga att testa. Våga utmana sig själv för att hitta nya möjligheter. Som du säkert sett i min logga så har jag en sk ”tagline” Lustfyllt lärande. Jag är förvissad om att om du tillåter dig att ha roligt när du tränar och vågar släppa loss en aning, ja det är då du verkligen kan utveckla dina kommunikationsverktyg. Kanske rent av hitta helt nya fantastiska uttrycksätt.
Så låt ditt lärande bli lustfyllt, lycka till!

Härlig helg!

Cecilia