Drivkraften i ditt engagemang

En talare som visar sitt engagemang och sin närvaro är kanske det absolut viktigaste för att få andra att lyssna.

Så många gånger som jag lyssnat på talare som gjort allt rätt enligt ”regelboken” men ändå inte riktigt lyckats med att nå fram. Likaså händer det att jag möter talare som jag kan se både är nervösa och kanske inte har det bästa upplägget på sitt tal men ändå lyckas nå fram till sin publik. I båda fallen handlar det om engagemang och närvaro.

Att träna sitt kommunikationsredskap och sitt upplägg är jätteviktigt. Ja, jag kan väl inte påstå annat, jag som håller utbildningar i ämnet. Men du får aldrig glömma bort ditt eget engagemang och att våga vara här och nu. Missar du den delen så kan allt falla platt.

Men: Om du tränar både dina kommunikationsverktyg som röst, kroppsspråk och tal och dessutom har förberett talet retoriskt, då får du det också betydligt lättare att visa ditt engagemang och känna närvaron när du möter din publik. Du slappnar helt enkelt av och kan lita på det du har att säga. Nervositeten släpper eftersom du har tränat innan, gärna även mentalt. Du kan fokusera på din publik.

När jag gick på scenskolan och tränade talteknik så brukade vår talpedagog efter att vi hade övat tonbildning, ramsor och artikulation avsluta med orden:

”Glöm nu allt vad du lärt dig och plocka fram din text, läs den med blod lust och just ditt engagemang, möt din publik här och nu”

De orden har följt med mig sedan dess och påminner mig vilken drivkraft som ligger i just engagemang.

Härlig helg

Cecilia