Effektiva möten

Puh, aldrig annat än en massa möten.Hur kan man få till effektiva möten? Känner du dig också stressad av att springa på en massa möten hit och dit?

Jag läste en intressant artikel om detta i Sydsvenskan i veckan. Det är sociologiprofessor Malin Åkesson som skrivit en bok tillsammans med två forskarkollegor, hur möten föder möten och kan leda till stress och oro för medarbetarna.

Själv är jag just nu påväg till Stockholm för att träffa mitt NLP – gäng. Ämnet för vår träff är effektiva möten. Under en dag skall vi utforska hur vi med hjälp av NLP och dess verktygslåda kan göra våra möten mer effektiva.

Vad är då effektiva möten?

Ett effektivt möte är säkert olika för olika människor men för mig handlar det mycket om att det är relevant. Att rätt människor är där och att alla får komma till tals. Att deltagarna har en gemensam riktning, dvs att de vet varför de är där och har viljan att nå ett gemensamt resultat.

Jag räknas säkerligen till de sk föreningsmänniskorna. Jag är medlem i säkert 10 olika föreningar, är ordförande i två och styrelseledamot i ytterligare två föreningar. Så många möten blir det. Jag har också varit med om möten som är katastrofala och de som är både roliga och effektiva.

Det handlar om kommunikation

Min erfarenhet av alla dessa föreningar och dess möten är att kommunikation är en viktig nyckel för att det hela skall fungera. Och då inte minst viljan till att kommunicera, förstå och förstås. Skräckexemplen är då mötet har blivit en tävling om vem som har rätt eller när någon av självhävdelse har utövat härskartekniker på en annan. Rädslan att göra eller säga fel är också något som kan förstöra.

Men när tydlighet, öppenhet, trygghet , nyfikenhet och viljan att hjälpa och ta emot hjälp får råda. Ja, då tycker jag åtminstone att ett möte med andra är berikande och tangerar till rena nöjet.

Efter vårt möte i morgon lördag så hoppas jag att jag skall ha ytterligare vassa verktyg för att mina möten både skall bli effektiva och roliga. Så jag får väl återkomma mer om detta nästa vecka.