En berättelse, berättar så mycket

Har du tänkt på så mycket en kort liten berättelse verkligen kan berätta? Det är inte bara själva berättelsen i sig och dess innehåll som berättar, utan berättelsen berättar också om den som berättar.

När vi berättar så delar vi med oss av en bit av oss själva, vår upplevelse och varför vi valt just att berätta om denna händelse.

Tillsammans med min företagarkollega Ingrid Högström så driver jag podden PRAT – om vardagskommunikation. en berättelse berättar I senaste avsnittet diskuterar vi just storytelling och berättande. Ingrid använder gärna berättandet i små situationer då hon möter andra människor. Hon berättar om vardagliga händelser som hon varit med om och som har berört henne. Jag gillar att berätta mustiga historier, gärna om gamla tider eller minnen som jag har. Jag gillar också berättelser som förklarar och förtydligar det jag vill säga.

Berätta, så skall jag säga vem du är

Nja, kanske inte riktigt, men visst kan vi läsa ut mycket av en annan människas berättande? Och det är kanske just därför som jag är så förtjust i berättande eller storytelling som vi alltmer väljer att säga.

För några år sedan skapade, Seth Selleck, projektsamordnare på Kultur och fritidsförvaltningen i Simrishamn, kortspelet More Than One Story. Egentligen en mycket enkel idé (och kanske därför så genialisk). Kortspelet går helt enkelt ut på att deltagarna skall berätta om sig själva. Korten ställer frågor som t ex: berätta om en gång när du var rädd, berätta om något som gör dig glad osv. Tanken med spelet är just att bygga broar mellan människor.

Vad väljer du att berätta?

I kortspelet som jag nämnde så väljer du ju inte ämne men däremot vad du väljer att berätta om ämnet. Livet är fullt av berättelser och många berättar utan att ens tänka på att de berättar.  Jag tror också att vi behöver träna oss i att lyssna till berättelser. Lyssna på signaler och vad själva berättelsen berättar om berättaren.

Vill du berätta tillsammans med mig i sommar?

Den 14-15 augusti så kommer jag att hålla min kurs, Bli en stjärnföreläsare, här i Baskemölla. Kursen är ju tänkt för de som verkligen vill bli excellenta talare och föreläsare. Och då är berättandet en väldigt viktig del. Därför ar jag lagt in många övningar just i konsten att berätta. Nu kanske du undrar hur jag kan utlova en ”fysisk” kurs i dessa pandemitider? För att följa folkhälsoinstitutets rekommendationer så kommer vi att var en begränsad grupp på max 8 personer, vilket gör att vi kan hålla avstånden även inomhus. Om vädret tillåter kommer vi också att använda vår härliga natur och jobba utom hus. Så är du intresserad anmäl dig nu för att försäkra dig om en plats.

Berättarfestdagar på Österlen den 25-28 juni

För dig som vill lyssna på allehanda mustiga, roliga och hemska berättelser så kan jag rekommendera våra berättarfestdagar här på Österlen. Även de kommer att följa folkhälsoinstitutets rekommendationer. Titta in på Osterlenberattar.nu för att läsa mer om dagarna

Härlig helg och