En bra föreläsare vårdar sig själv!

I min serie om de tre viktiga V- frågorna som startar med Vem, vad och varför har jag nu kommit till del två som jag kallar för: Vårda, Visa intresse och Var närvarande

All kommunikation börjar hos dig själv. Om du skall kunna övertyga andra behöver du först övertyga dig själv. Men för att detta skall fungera så måste du se till att vårda dig själv och ditt instrument.

Många gånger har jag förvånats över hur talare begär av sig själva att de skall kunna stå inför en publik och få publiken att lyssna utan att ha förberett sig. Jo själva orden har de ofta förberett, kanske t o m lagt ner en hel del tid till att författa och sammanställa, snyggt nerskrivet på ett papper. Men där slutar det.

Man har glömt den viktiga mentala förberedelsen och sig själv som förmedlare av budskapet.

När jag pratar om att vårda sig själv menar jag både att träna sig mentalt genom att i sina tankar se sitt framträdande och liksom idrottsmänniskor se sig själv i mål och vinna matchen men också att träna sina uttrycksmedel, sina verktyg som röst, kropp, artikulation.

Rösten handlar både om att träna så att du har en stark röst som hörs men med rösten kan du också ”måla”; du kan betona och förstärka det som är viktigt. Med en tränad röst är det lättar att slippa bli hes om du skall tala länge eller utan mikrofon till en större publik. Kroppen och kroppsspråket talas det ofta om men har du tänkt på att ditt kroppsspråk även påverkar dig själv och hur du mår?
Och med hjälp av din artikulation blir du tydlig, du kan frasera och göra ditt framträdande intressant.

Det finns många trevliga sätt att vårda sig själv exempelvis; yoga, sjunga i kör, läsa sagor, idrotta, ja egentligen allt som gör att du mår bra, för mår du bra så sprider det sig till din mottagare och den blir betydligt mer villig att ta emot ditt budskap.
Har du vårdat ditt instrument så blir det också betydligt lättare att slappna av och njuta av mötet med publiken och kanske är det just det som är det absolut viktigaste, glädje smittar.

Härlig helg!

Ceciliasignatur