En bra pitch visar din passion

Att ha en bra pitch eller som det också kallas, hisspresentation, är nästan ett måste om du är småföretagare eller säljare idag. Under alla mina snart 30 år som företagare har jag både själv haft och inte minst hört ett antal. Tyvärr måste jag nog erkänna att de flesta har gått in genom ena örat och ut genom det andra. De få som ändå har fastnat är de som visat sändarens passion för det hen gör och inte bara den egna passionen utan när sändaren lyckats förmedla den över till mig som mottagare.

Namnet hisspresentation

En kort pitch eller presentation av dig och det du gör kallas också ofta för hisspresentation. Namnet kommer från att tanken är att presentationen inte skall vara längre än att du skall kunna dra den för en person du möter i hissen, ca 30 sekunder. Och som alltid är det mycket svårare att kunna formulera sig kort och samtidigt kärnfullt än om du har lång tid på dig och kan sväva ut.

Inte konstigt då att de flesta lägger sin energi på VAD de gör och vad de skall säga

Akta dig för alltför mycket ”utantill-läxa”

Visst skall du kunna din pitch som ett rinnande vatten och som många rekommenderar kunna rabbla den om någon väcker dig mitt i natten. Men här finns en fara som är mycket viktig att vara observant på. När något är inövat så är det lätt att tappa känslan. Tappa aldrig någonsin känslan till varför du gör det du gör.

Tänk VARFÖR och våga visa din passion

Ledarskapsexperten Simon Sinek använder sin modell gyllene cirkeln för att beskriva hur ledare kan inspirera och motivera. Här är länken till hans TED talk

Denna modell är super att ha med i sina tankar när du gör din Pitch presentation.

gyllene cirkeln för en bra pitchDe gånger som någons pitch har fastnat hos mig är när den personen lyckats göra mig nyfiken och berörd. När jag fått ta del av den personens passion. Då blir jag nyfiken och vill veta mer. Vi vill så gärna berätta allt så att mottagaren verkligen förstår vilka fantastiska saker vi gör. Men i en pitch hinner du inte säga allt och det är heller inte meningen. Det viktigaste är att du skapar nyfikenhet hos din mottagare så att den vill veta mer. Då kan du återkomma och berätta resten.

Gyllene cirkeln består av kärnan varför sedan kommer hur och sist vad. Var inte rädd för om du inte hinner komma till vad. Har du förmedlat ett tydligt varför med känsla och passion så får du garanterat frågan vad?

Min Pitch

Nu undrar du säkert vad jag har för pitch. Ja, den varierar i vilket forum och i vilket syfte jag är men en av de pitch som jag gillar bäst är: Jag älskar att få folk att älska att stå på scen. Kanske känns den också så bra eftersom det verkligen är en av mina passioner. Varje gång jag säger dessa ord så kommer den där bubblande lyckokänslan när jag får vara delaktig i en annan människas resa från osäkerhet till säkerhet i sin presentation.

Härlig helg och 4.e advent

Cecilia Granquist

god jul