En bra presentation, 3 tips

Vad är det egentligen som gör en presentation till en bra presentation? Är det att vissa bara ”har det” eller? Nej, alla kan träna och bli alldeles excellenta presentatörer. Men som i det mesta här i livet så krävs det träning. I veckans blogg skall du få 3 tips hur du kan träna för att göra en bra presentation.

Tips för en bra presentation

1. Planera din presentation

Det första du bör göra är att fundera på i vilket syfte du skall göra din presentation och till vem/vilka du skall presentera. Vi lyssnar och lär på olika sätt. En del är visuella och behöver gärna bilder eller ett bildlikt tal för att ta till sig budskapet. Storytelling – berättelser – metaforer är exempel på bildlikt tal. Några är mer auditiva, då kan en varierad röst och tonläge hjälpa till. Och andra är mer kinestetiska och behöver känslor för att ta till sig budskapet. Berättelser talar ofta till våra känslor.

Men det är inte bara hur vi tar till oss budskapet som bör påverka din presentation. Kunskap, intresse och som sagt vilket syfte du har med presentationen. Vad vill du att dina åhörare skall göra, tycka, känna efter din presentation?

Har du detta klart för dig så går det lättare att göra din disposition och upplägg av presentationen. Skall du argumentera för något så blir det också lättare att välja rätt argument för rätt målgrupp.

2. Träna så att du kan glömma

När du väl har gjort din disposition och satt samman din presentation är det dags att öva in presentationen. Ett bra sätt, speciellt om du har skrivit ned hela din presentation är att ”återberätta”. Du läser igenom vad du skrivit ett par gånger, lägger sedan din text åt sidan och återberättar det du läst. OBS! Utan att det blir en utantilläxa! Du återberättar ungefär som om du skulle berätta om en bok du just läst. Märker du att du missar viktiga delar så läs igenom igen och återberätta flera gånger.
När du sedan väl står där så kan du framföra ditt budskap utan papper. Du vet syftet med din presentation och du vet vem som lyssnar. Ha det i fokus och låt presentationen få komma som du återberättar den.

3. Träna ditt instrument

Detta tips är något du bör göra ofta och utan att du just behöver göra en presentation. Det handlar helt enkelt om att underhålla dig själv som talare. Precis som en musiker tränar på sitt instrument. Om du skall kunna göra en bra presentation så behöver du kunna artikulera, dvs tala tydligt. Du behöver ha en bra bärande röst som kan variera sig och du behöver ha ett ledigt och talande kroppsspråk som hjälper dig att tydliggöra budskapet.

 

Varför inte börja träna nu?

Om du läser detta när det skrivs så är vi mitt uppe i en pandemi. Kanske du ofrivilligt sitter hemma i karantän? Passa på att träna nu. Just nu, april månad ut, så ger jag dessutom en hel timmes fri coachning när du väljer någon av mina onlinekurser. Då kan du öva hemma i lugn och ro i din egen takt. Och när du känner dig redo bokar vi in en timmes coachning via zoom och du får chans att ställa frågor och få ytterligare tips. Kurserna hittar du här

Lycka till!