Engagemang och inlevelse

Här kommer en något försenad fredagsblogg. Studentfirande och allehanda annat fick knuffa fram min blogg denna vecka, men nu är den här och på fredag (midsommarafton!)  kommer en ny så det får bli två inlägg denna vecka istället.

Det jag vill skriva om och ge lite tips kring är vikten av engagemang och inlevelse när du talar. Det hela blev så uppenbart härförleden då jag coachade en kund som just står inför uppgiften att hålla en presentation.

Hon hade bl a tagit fram en dikt som hon ville ha med i framförandet. Men det var svårt att få fram den där riktiga gnistan och inlevelsen. Då bad jag henne fundera lite kring vad hon trodde diktaren menade med orden, vad de betydde för henne själv och vad hon såg framför sig i sin egen fantasi. Genast blev det mycket bättre.

Precis som när vi skådespelare arbetar med en roll så tar vi reda på så mycket mer än vad som ses och hörs på scen. För att kunna gestalta en person gör jag en research på vad den här personen varit med om, hur den är i sin personlighet, intressen etc. Allt detta ger mig en grund och hjälper mig att få replikerna äkta.

På samma sätt kan du arbeta med din text till ett tal. Fundera runt orden vad de innebär för dig. Om vi exempelvis tar ordet glädje så fråga dig själv vad glädje betyder för dig. Plocka fram dina minnen då du har upplevt glädje, se det framför dig och upplev det igen i din fantasi.

Det här kan du använda dig av både när du vill säga något positivt och när du vill visa empati i något som är negativt, då blir det hela äkta och får den där nerven som gör att din publik blir berörd av det du säger.

Lycka till och härlig vecka!