Filosofiska kommunikationstankar

Så kan vi skriva 2013, ett nytt oskrivet år ligger framför oss.Som en nybakad bulle färdig att sätta tänderna i, som Robert Dahlström skrev i sitt kåseri (Ystads Allehanda).

Nu så här i Nyårsönskningarnas tid så vill jag passa på att önska alla ett riktigt gott kommunikationsår.

Jag tror att om vi alla blir lite mer varse om hur vi kommunicerar, sänder och tar emot signaler och stannar upp innan vi dömer så är jag alldeles övertygad om att vi får en lyckligare värld att leva i.

Kommunikation för mig är inte bara att lyckas få igenom mina idéer och kunna påverka. Det är så mycket mer. Visst blir jag glad när andra lyssnar och gillar det jag förmedlar. Men allra bäst känns det nog ändå när jag lyckats förmedla en förståelse och respekt mellan människor.

Vi kan inte älska alla här i världen men vi kan respektera varandra för varandras olikheter och åsikter. Och det är där kommunikationen kommer in. Att verkligen lyssna på riktigt, fråga och bekräfta det man uppfattar. Våga ta emot mothugg och säga sin mening utan at det behöver gå till personangrepp. Att kunna medge att man hade fel eller att den andres tankar och åsikter också har en poäng. Tänk vad en diskussion med olika åsikter och tankar kan berika, det är ju det som ger nya perspektiv och förståelse för varandra.

Inom retoriken finns argumentationen där man lär sig att argumentera och få gehör för sina åsikter. Ett mycket bra och användbart ämne. Men det finns i mitt tycke en baksida eller kanske rättare en ”fara”. En riktigt skicklig retoriker kan i stort sett få gehör för vad som helst. Det viktigaste blir att ”vinna” argumentationen och inte själva ämnet och varför man argumenterar. Ja, det finns ju faktiskt tävlingar i ämnet.
Tävlingarna kan vara kul och bra som träning. Men i den riktiga argumentationen så måste vi också vara beredda att stanna upp för den andres argument. Det behöver inte vara ett nederlag om det visar sig att den andres vinkel på problemet är bättre än den du hade.

Det finns ett gammalt förakt för den som byter åsikt ”att vända kappan efter vinden”.  Men att byta åsikt för att man fått en ny insikt kan väl aldrig vara fel, eller?

Härlig trettonhelg!

Cecilia