Fler kommunikationstips

Hej,

Denna vecka tänkte jag fortsätta att ge lite tips på hur du kan träna ditt sätt att kommunicera.

När vi talar har vi ofta favorituttryck som vi gärna använder. Inom NLP (nevro lingvistisk programming) brukar man tala om att en del människor är visuella, en del kinestetiska och andra auditiva.

En auditiv människa säger: Det här låter bra. Medan en visuell säger: Det här ser bra ut. Och den kinestetiska: Det här känns bra.
Tre olika sätt att uttrycka samma sak.

Om du, när du lyssnar på någon, även lyssnar på uttryckssättet och sedan svara med samma stil så når du lättare den personen.
Testa nästa gång du vill ha kontakt med en person med att lyssna efter speciella uttrycksätt och svara sedan i samma stil så skall du se vad som händer.

Detta kan bli ett riktigt bra knep när du vill övertyga någon. Vi människor vill gärna känna igen oss och finns det då samklang i språket, lyssnar vi mer och är mer benägna att ta till oss det som sägs. Ett bra sätt om du är säljare och vill övertyga din kund. T ex.: Du har varit på ett kundbesök och skall nu skriva en offert . I offerten skall du beskriva din tjänst eller vara som du erbjuder kunden. Om du då tar med ett uttryck som kunden själv  använt när ni talats vid, i din beskrivning så förbättrar du dina chanser att få ett ja betydligt.  Kunden har kanske sagt att man vill ge sin personal en ny kick eller man behöver en produkt som är flexibel. Ta med dessa ord i din offert där de kan passa in så skall du se.

Vid den här tiden på året är det många som planerar sin semester. Knepet är lika användbart här.
Exempel: Familjen är i full färd med att planera semesterresan men ni har lite olika uppfattning vart ni vill åka. Om du istället för att tala om platsen du vill åka till och alla dina ”tusen” argument för den så ta istället fasta på de övrigas argument för sina platser. Fundera på om något av dessa argument passar på din plats. Lyssna också efter andra ord som sätt att uttrycka sig på. Använd dessa ord när du berättar om ditt förslag av resmål.

Härlig helg!

Cecilia