Fler presentationstips

Om vikten av att förbereda sig inför ett framträdande skrev jag om för ett par veckor sedan. Ett mycket bra hjälpmedel när du skall träna är spegeln.

För många känns det säkert konstigt att stå framför en spegel och träna men har du gjort det några gånger skall du se att det blir mer och mer naturligt. Vitsen med spegeln är att du ser dina uttryck direkt. Och faktum är att du på så sätt också stärker ditt självförtroende.

Välj helst en hel spegel där hela du syns. Tala till spegeln som om det var spegeln som talade till dig. Tala högt. När du talar högt blir orden mer levande för dig, du smakar liksom på orden så de känns bra. I spegeln ser du att du är okey.

När du står där framför spegeln och talar testa då också hur du kan variera ditt framförande. Vad händer om du tar till armarna för att illustrera? Vad händer om du tar ett steg fram eller tillbaks, om du sträcker på dig, kryper ihop osv? Genom att testa och se vad som händer ger du dig själv erfarenhet och det kommer att kännas mycket naturligare när du väl står där framför din ”riktiga” publik.

Det är som man brukar säga, inte vad du säger utan hur du säger det som avgör om mottagaren tar till sig ditt budskap eller inte.

När jag själv förbereder mig eller skall memorera en text brukar jag ta en promenad. Jag går då för mig själv gärna lite ensligt så jag kan tala högt. Samtidigt som jag går där och talar för mig själv brukar jag i min fantasi se min publik framför mig. Det är alltid en välvillig publik som lyssnar och ibland ställer frågor som jag svarar på. Föreläsningen i fantasin blir också alltid succé.

Det känns så skönt när jag sedan intar ”verkligheten” att jag då redan gjort allt innan och att det blev succé, den känslan bär jag med mig och gissa om den påverkar mig.

Härlig helg

Cecilia