Fokusera på dina styrkor!

Nu har det hänt igen! Jag får frågan; – Tala om för mig, vad jag gör för fel!

Att vi alltid skall vara så intresserade av fel och brister? Tänk om vi kunde vara lika intresserade av det som vi gör bra och viljan att utvecklar det, vad skulle hända då?

Jag menar inte att vi skall vara mesiga och inte våga inse brister men om vi la ner lika mycket energi på att utveckla och förbättra det vi redan är bra på då så sker ofta det märkliga att ”bristerna” försvinner.

Jag har varit med om det så många gånger på mina kommunikationskurser. Jag har en deltagare som fokuserar sig på ”alla sina fel”. Det kan t ex vara att personen tycker hon (ja det är ofta en hon) håller på med en massa ticks som att dra sig i håret, plocka med händerna, har en tråkig röst, inte har något att säga (hur skall inget att säga kunna bli intressant?) eller allmänt bara är en dålig talare. Hon vill då att jag skall tala om och bekräfta felen så, som hon säger, hon skall kunna ändra och göra om.

Istället ber jag henne att testa en presentation och göra den så bra som hon kan just nu. När jag lyssnar på presentationen kan jag naturligtvis både höra och se brister men jag ser också mycket som är bra. I stället för att påpeka bristerna (som hon troligtvis redan är mycket väl medveten om) så betonar jag det positiva i framförandet (vilket ofta är en nyhet för henne).

Att få höra det positiva stärker självkänslan och sporrar till vidare utveckling. Jag ber min deltagare att själv fokusera och uppmärksamma sig på sina positiva sidor, hur skulle hon kunna utveckla detta vidare? Då händer ofta det mirakulösa; även det som var mindre bra förbättras.

När du utvecklar det som redan är bra förbättrar du även det som kanske inte var så bra. Har du t ex ett talande kroppsspråk men en svag röst och känner styrkan i ditt kroppsspråk så stärker du också din röst. Sedan kan du naturligtvis även träna rösten men då med utgångspunkt från din styrka i kroppsspråket.

Att fokusera på det som är fel blir som att tänka; ”Nu skall jag inte skjuta bollen i dammen”.  Att fokusera på det som är bra är som att tänka; ” Jag är först i mål”.

Så veckans tips blir: Fokusera på din styrkor och utveckla dem!

Härlig helg!

Cecilia