Förkroppsligad kognition

För någon månad sedan skrev jag om Amy Cuddys forskning hur kroppsspråket påverkar hormonbalansen i kroppen.

Tar du till en maktposition där du ”förstorar” dig genom att t ex hålla ut armarna och breda ut dig så ökar testosteronhalten som är kopplat till makt. Kryper du ihop och intar en svag maktposition ökar istället stresshormonet kortisol.

När jag nu läser nya Nyhetsbrevet från Holone (om modern hjärnforskning) kan jag läsa vidare om Amys forskning.

De där uppmaningarna som vi fick som barn som t ex; Upp med hakan! Sträck på dig! eller: Upp med mungiporna!  var kanske inte så dumma i alla fall. Upp med hakan skapar stolthet, upp med mungiporna skapar glädje och att sträcka på sig ger både styrka och säkerhet.

Det här får mig att inte bara fundera över hur vi kan påverka oss själva utan också hur vi beter oss mot varandra och hur vi uppfostrar våra barn. Fortfarande är det fult för en flicka att sitta bredbent och visst är hon söt när hon sänker blicken och ler lite inåtvänt?

Den här kunskapen bekräftar även att vi har ett kroppsspråk i telefon, även om din mottagare inte ser dig så påverkas du själv av ditt kroppsspråk så pass att det påverkar din röst och ditt ordval och det är det som mottagaren i andra änden upplever.

Kroppsspråk i telefon

Cuddy menar att i längden påverkar detta även vår hälsa och vårt välmående. Och visst är det väl så, att känna sig stark och ha självtillit är i alla fall för mig mycket hälsobefrämjande.

Så upp med hakan och sträck på dig!

Härlig helg!

Ceciliasignatur