Fredag den 13:e

Oj, fredag den 13:e! Det skall ju betyda otur!?
Skönt då att ha verktygslådan från NLP. NLP står för neuro lingvistisk programmering och är en metod eller som vi ofta brukar säga en verktygslåda för att strukturera sina erfarenheter och ett sätt att skapa förändring genom kommunikation.

Så att påstå att fredag den 13:e betyder otur är bara en tanke och en tanke kan man alltid ändra på, eller hur?

Det är så mycket vi föreställer oss som sanningar, men vad är egentligen en sanning? När jag var barn var tomten en sanning, jag hade ju bevis: jag såg honom med egna ögon när han kom med paket på julafton och kanske det viktigaste av allt: mamma, den människa i världen som jag litade mest på, påstod att han fanns.
Så fick jag ny kunskap, nya erfarenheter och sanningen förändrades. En gång i tiden påstod de främsta vetenskapsmännen att jorden är platt, ja till och med kyrkan som kanske var den som vi litade mest på vid den tiden påstod att jorden är platt. Nu har vi ny kunskap och kan skratta åt dessa ”tokerier”. Men, detta måste ju också betyda att det som vi ser som självklar sanning idag, kan anses som tokerier om ett antal år.

Jag gillar den tanken. För mig öppnar den dörrar och skapar möjligheter. Om mina negativa tankar endast är tankar och inte sanningar så kan ju vad som helst vara möjligt? Det är ju i princip bara att byta ut ett nej mot ett ja.

Nu kanske du tänker: – Pust! Nu börjar hon låta som en sån där överpositiv människa som jag bara blir stressad av. Det hade i alla fall jag tänkt om jag läst mina egna rader. Så jag får väl förtydliga mig lite:

Att tänka att tankar endast är tankar har för mig blivit ett superverktyg. Det innebär att jag kan göra egna val. Ibland väljer jag den svåra vägen ibland den lätta, ibland tar de jobbiga tankarna överhanden. Då gäller det att ha fördragsamhet med sig själv. För en annan sak som jag lärt mig från NLP är dess grundantaganden och då tänker jag främst på det antagandet som säger: ”Alla beteenden har en positiv intention. Alla människor gör sitt bästa med de resurser som finns tillgängliga just då.”  Känns skönt att tänka, tänker jag.

Egentligen hade jag denna vecka tänkt skriva om kroppsspråk och kalibrering och det som hände på vår workshop i måndags. Men när jag såg att det är fredagen den 13:e idag så ändrades tanken. Tänk så det kan bli. Nu kan jag tänka att jag kan skriva om det nästa vecka istället.

Härlig helg!

Ceciliasignatur