Glädjespridare

I veckan har jag haft berättarseminarium kring hur vi kan odla arbetsglädje på vår arbetsplats.

Det blev många härliga berättelser om vad som gör oss glada både i livet i och utanför arbetet, om hur vi upplever arbetsglädje och om alla glädjespridare som bara finns där och sprider glädje och energi runt om.

Gemensamt för de flesta berättelser var hur viktigt det är att bli sedd, respekterad och helt enkelt hur viktiga vi är för varandra. Ett par av berättelserna fastnade lite extra hos mig den ena var

Kramen

En flicka i teamet berättar om sin arbetskamrat som brukar ge henne en kram.

”Om jag kommer en morgon till jobbet och känner mig lite modstulen ja då ser han det och brukar ge mig en kram, då känns allt mycket lättare och jag känner arbetsglädje”

Killen som ger kramen berättar i sin tur: ”Jag brukar ibland ge mina arbetskamrater en kram, det känns så bra, speciellt om hen ser lite trött o nere ut för då ser jag att kramen gör nytta. Kramen jag får tillbaka brukar jag tänka att jag stoppar i fickan. Den kan jag sedan själv ta upp om jag behöver lite styrka under dagen.”

En annan berättelse handlade om glädjen att se sina kunder ha roligt och en om att kunna göra en insats.

Flera av berättelserna handlade om att våga skämta o skoja med varandra men samtidigt också om respekten och förståelsen för varandra. En invandrarkvinna berättade om hur hon just kände glädjen när hennes arbetskamrater visade henne respekt och förståelse då inte språket och orden kom rätt.

När jag summerar dagen så kan jag lätt relatera till forskaren Daniel J Siegels ”mindplate”, hälsotallriken för att må bra.

Hälsotallrik för vårt mind

Alla dessa delar behöver vi för att må bra och känna glädje både på arbetsplatsen och i vårt dagliga liv. Nu stundar juletid och varför då inte lägga lite extra tid till slappe, sömn och lektid? Det skall i alla fall jag göra.

Härlig helg och en riktigt God Jul!

Ceciliasignatur