Gott nytt kommunikationsår!

Så kan vi skriva 2015, och det är dags för mig att åter inta ”skrivarfåtöljen” för att skriva årets första fredagsblogg.


Jag vill också passa på att önska dig ett riktigt gott kommunikationsår.

Det här med kommunikation är ju ett jätteämne, ja det märker jag själv, inte minst när jag skall berätta vad jag gör. Ibland så kan folk t o m tro att jag arbetar med transporter eller reklam.  Men även om jag förtydligar och säger mänsklig kommunikation så blir  ämnet brett. Och för mig är det också så att även om det kanske är presentationsteknik som är kärnämnet för mig som skådespelare så handlar det om helheten och bli varse om hur vi kommunicerar inte bara när vi vill få andra att lyssna och ta till sig våra idéer utan i alla möten med människor.

Kommunikation för mig är inte bara att lyckas få igenom mina idéer och kunna påverka. Det är så mycket mer. Visst blir jag glad när andra lyssnar och gillar det jag förmedlar. Men allra bäst känns det nog ändå när jag lyckats förmedla en förståelse och respekt mellan människor.

Vi kan inte älska alla här i världen och heller inte tycka och tänka lika (hemska tanke!) men vi kan respektera varandra för varandras olikheter och åsikter. Just nu härjar en massa konflikter och våldshändelser runt om i världen. Tänker närmast på det fruktansvärda terrordådet i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo. Förutom det fruktansvärda att oskyldiga människor fått sätta livet till för ett vansinnesdåd så oroar det mig att detta kan leda till fler våldsamheter mellan oliktänkande.

Detta exempel är en ytterlighet men även i det lilla sker onödiga konflikter bara för att vi inte tycker lika, och det tycker jag är mycket synd. För visst är det så att om alla tyckte och tänkte lika så skulle ju vi leva in en förfärligt tråkig värld? Och det är där kommunikationen kommer in. Att verkligen lyssna på riktigt, fråga och bekräfta det man uppfattar. Våga ta emot mothugg och säga sin mening utan att det behöver leda till personangrepp. Att kunna medge att man hade fel eller att den andres tankar och åsikter också har en poäng. Tänk vad en diskussion med olika åsikter och tankar kan berika, det är ju det som ger nya perspektiv och förståelse för varandra. Som någon klok person sa: ”va’ nyfiken på varandra”. Vi behöver inte och skall inte tycka lika i alla lägen men vi måste visa respekt för varandra och andras åsikter. Och skulle det visa sig att den andre har en poäng som du inte tänkt på innan så är det inte förbjudet att ändra åsikt.

Så min nyårsönskan för oss alla är att ta en extra titt på hur vi kommunicerar. Att vi innan vi dömmer och fördömer funderar lite på vad som kan ligga bakom. Våga fråga och framförallt lyssna. Och när vi lyssnar så lyssnar vi inte bara med öronen utan även med ögonen. Upptäcker du att det du ser och hör inte riktigt stämmer så fråga.

Härlig helg och GOTT NYTT ÅR!

Ceciliasignatur