Gruppkommunikation

I veckan ställde jag frågan vad ni läsare önskar att jag skriver om. Camilla vill ha tips om hur hon kan tackla sin nya uppgift som gruppledare för två grupper som varit igång ett tag och nu blir en. En inte så lätt uppgift kan jag förstå. Dels är Camilla ny i gruppen och de andra skall gå in i en ny konstellation.

Varför blir det så ofta problem när en gruppkonstellation ändras kan man undra? Beteendevetare brukar tala om de olika stadier en grupp går igenom, där man i början och allt är nytt och kul är i den sk kärleksfasen men efter hand när ”kärleksruset” gått över försöker hitta sina roller och det lätt uppstår konflikter. Att komma in som ny i en grupp som redan hittat sin form är som att börja på nytt.

Jag funderar på vad det är som gör att det blir så svårt många gånger. Jag tror det är rädsla. Rädsla tror jag är en av de största bovarna när det gäller mänsklig kommunikation. Rädslan får oss att blockera oss, bli misstänksamma och sätta upp skydd som i sin tur misstolkas av vår mottagare.

Om vi tar Camillas båda grupper som nu skall bli en så kan vi anta att det kan kännas lite skakigt; ”Vi hade det ju så bra, varför skall vi ändra på det? Vad händer nu? Dessutom är Camilla en helt ny person som kan vara hur ”rälig” som helst, och hon skall leda oss! Huh så hemskt”. Det gäller att va på sin vakt!

Men vad skall Camilla göra då?

Ja, det finns väl inga givna svar, men jag tänker som så:

  1. Var medveten om rädslan som kan finnas och luras bakom hörnen. Behandla den med kärlek så mjuknar den och behövs inte längre
  2. Gör något kul tillsammans. Det är märkligt vilken maktfaktor humor och glädje är. När vi har roligt slappnar vi av och avslappning är rädslans värsta fiende
  3. Använd ditt kroppsspråk för att öppna upp till kommunikation. Kom ihåg att kroppsspråket påverkar både dig och dina mottagare
  4. Lyssna med alla dina sinnen och se till att alla i gruppen blir sedda
  5. Var dig själv!

Idag är det alla hjärtans dag, en dag som borde genomsyra alla årets dagar. Men också en dag då vi kan tänka lite extra på varandra och träna fördragsamhet både med sig själv och andra.

Härlig alla hjärtans dag och helg!

Ceciliasignatur