Högsäsong för storytelling

Berättandet /storytelling/ skördar allt mer mark. Man skulle kunna säga att det har blivit högsäsong för Storytelling. Inte så konstigt egentligen eftersom konsten att berätta har funnits lika länge som människan. Men det är på senare år som berättandet har fått ta plats och man har börjat inse dess betydelse. Bland de första att inse betydelsen var näringslivet som såg kraften i en berättelse för att skapa relation med sina kunder, det vi kallar för corporate storytelling. Sedan har allt fler områden följt efter och idag tror jag knappast någon har undgått ordet storytelling, som vi föredrar att kalla det.

Vad som gläder mig extra mycket är att även den kulturella näringen har insett värdet. Ja, faktiskt vill jag mena att den gengren har legat lite efter. Inte för att de inte berättar, det ligger ju i dess natur, men att de kanske inte riktigt insett värdet. Jag tror att man inom den kulturella näringen tänkt, liksom jag själv gjorde i början, att berättandet är något självklart och på så sätt förbisett värdet.

På senare tid har jag fått fler och fler förfrågningar och uppdrag från t ex nationalparker, kulturskolor och museer. Jätterolig! Tycker jag.
Tänk dig själv att få gå på en konstutställning eller en vandring ute i naturen och få höra berättelserna bakom konstnärens måleri eller historien om varför det finns ett märkligt fotavtryck på toppen av Stenshuvud.

Högsäsong för storytelning

Högsäsong för storytelling på Stenshuvud

Nästa vecka skall jag få hålla min kurs igen . En blandad grupp bestående av konstnärer, mäklare, gårdsbutik, coacher, producent och kommundirektör. Vad månde bliva av detta?!

Själv vill jag bara utbrista: Länge leve berättandet! Och naturligtvis är det lika viktigt att odla berättandet privat. Finns det något mer underbart än att höra en 4-åring berätta om sina äventyr i livets villervalla? Jag tror också att om vi odlar berättandet i familjelivet så kanske tonåringen vill dela med sig av sina bekymmer och vad som egentligen hände på den där festen. Men vill vi som vuxna att våra barn skall berätta så måste vi också berätta för dem!

Härlig berättarhelg!

Ceciliasignatur