Humor i din föreläsning

Visst är det lättare att ta till sig ett budskap om det finns skratt och humor med?

Men humor är kanske det svåraste som finns och speciellt när vi vill använda oss av humor i en föreläsning.

För vad är humor egentligen? Det som är kul för dig är kanske inte är ett dugg kul för mig. Det är t o m så att hamnar ett skämt fel kan det bli riktigt illa och göra mer skada än nytta.

Den viktigaste tumregeln när det gäller humor enligt min mening är att vara lyhörd och våga bjuda på sig själv.

Vara lyhörd för sin publik och ”känna av” stämningen i rummet och hos åhörarna är jätteviktigt. Jag har själv gjort det misstaget någon gång, att jag gått in med lite för hög energi till en publik som är på en annan nivå. Inom NLP brukar man ofta tala om att man bör matcha sin mottagare och detsamma gäller även en större publik. Känner du dig osäker så börja hellre lite försiktigt och känn dig fram med vad som passar.

Något som nästan alltid går hem är när du vågar bjuda på dig själv och ha lite självdistans. Det avväpnar, är lätt att ta emot och ofta mycket befriande för publiken (det handlar ju inte om mig utan om dig).

I ditt upplägg kan du gärna använda dig av beskrivningar och liknelser som är aktuella och på så sätt blir lättsamt. Tänker faktiskt på en föreläsning jag lyssnade till i morse. Föreläsaren ville berätta om förändring och hur annorlunda vi ser på miljöfrågor idag kontra för några år sedan. Han byggde upp ett exempel hur vi lär/lärde ut matematik på ett både igenkännande och humoristiskt sätt, kul! Men återigen, tänk på målgruppen, är de med på noterna?

Och du, humor behöver heller inte vara så komplicerat. Du behöver inte klä ut dig i clowndräkt för att vara rolig, inte heller dra en massa skämt som du i själva verket själv ogillar och tvingar dig till. Nej, humor handlar ofta om det där enkla och för stunden skojiga.

Några av mina bästa tillfällen till skratt har faktiskt varit då jag gjort eller sagt något ”fel” och istället för att bli störd, bjudit in till skratt. Skönt både för mig och min publik.

Så veckans ord får bli: Bjud på dig själv och dina tillkortakommanden så bjuder du på många härliga befriande skratt både för dig själv och till din omgivning.

Härlig helg!

Ceciliasignatur