Humor och kommunikation

Humor, vilken kraft!

Humor och kommunikation är verkligen en kraft. Med humor kan du avväpna, du kan uthärda och du kan lätta upp. Men humor är inte alltid så lätt, det handlar liksom att pricka rätt. Fel slags humor kan missuppfattas och ställa till mer skada än nytta.

Ibland så rättfärdigar vi ju också plumpheter med humor. Vi säger: ”tonen är rå men hjärtligt” och så tror vi att vi kan få säga precis vad som helst. Humor kan också användas som skällsord : ”Va! Tål du inte lite humor?”

Och så kan humor vara helt underbart så befriande och läkande.

Kommunicera humor med respekt

Jag är fullt övertygad om att humor är något bra. Men det är som med det mesta att det bör behandlas med respekt. Det handlar om att vara lyhörd för den andres perspektiv och känsla för vad som är roligt. Det handlar också om att vara lyhörd inför den andres tillstånd och för stunden mottaglighet för humor.

Humor och kommunikation som läkande kraft

Kanske just nu, i dessa pandemitider, så är humor extra viktigt för att vi skall härda ut. Att våga skoja och skratta är läkande. Skrattet i sig har ju en läkande effekt. Förra året då jag höll min stjärnföreläsarutbildning så hade jag förmånen att få ha med Helen Thyrvin som deltagare på kursen. Helen driver skrattyoga och är skrattyogainstruktör. Helen kunde berätta om hur skrattet både hade hjälpt henne själv igenom sorg och hur hon nu med sin skrattyoga kunde hjälpa så många och på ett så roligt sätt också.

Vi har ju också talesättet ”skratta åt eländet”.  Mycket elände händer just nu. Det är inte bara pandemin utan också annat runt om i världen som  exempelvis kravallerna i USA. I det lilla kämpar säkert många för sin ekonomi, är ängsliga för framtiden, känner sig ensamma i sin isolering osv. Nu om någonsin är det viktigt att ta hjälp av kraften i humorn. Att helt enkelt ta tillvara alla små solglimtar som ändå finns runt omkring oss och ”skratta åt eländet”.

Nu menar jag naturligtvis inte att vi skall förringa svårigheter. Nej, det är inte det som humorn skall användas till. Humorn skall istället hjälpa oss att få distans och kunna se saker och ting från ett annat perspektiv. Då tror jag att livet blir betydligt lättare. Och framförallt roligare.