Humor och presentationsteknik

Humor

Att använda humor i presentationsteknik är mycket bra samtidigt som det är bland det svåraste som finns. Det handlar om att hitta rätt nivå, rätt tajming och rätt slags humor för just den aktuella publiken.

När jag en gång gick skådespelarutbildning så kunde vi konstatera samma sak. Att vara rolig på scen är betydligt svårare än att spela en ”seriös” roll. Idag har humorn fått en betydligt högre status, men när jag var ung så kunde man ofta säga att komiker inte var lika fint som de ”seriösa” allvarliga skådespelarna. Och ändå, några av våra kanske allra största skådespelare (från den tiden) som jag minns: Margaretha Krook och Carl Gustaf Lindstedt kunde verkligen konsten att vara roliga och i ett annat sammanhang mycket seriösa. Och med dem i tankarna skulle jag vilja påstå att humor är det mest seriösa som finns, om den skall vara bra vill säga.

Här är två klipp från youtube med Margaretha, två helt olika som visar på en stor skådespelare: Ur Persona med Margaretha Krook o Liv Ullman

Skattkammarön

Men hur bör du då tänka/göra om du vill använda humor när du talar inför andra?

  1. VEM skall du tala till? Humor är mycket personligt och olika för olika människor och grupper. Så det första du bör göra är att ta reda på vilka som är din publik. Är det en blandad publik så får du ändå försöka hitta någon form av gemensam nämnare. Är det en liten grupp som du redan känner kan du kan vara mer frikostig.
  2. Var lyhörd. Jag brukar ofta tala om hur viktigt det är att lyssna på sin publik. När du vill använda humor är det superviktigt. Det kan handla om stämningen i rummet, är de redo för skämt?
  3. Var tydlig. När vi skämtar med en kompis så kan skämten ofta vara både underförstådda, ironiska och nästan dolda. Men när du skall skämta inför en publik är det viktigt att vara tydlig så publiken förstår att det är ett skämt, annars så gör du dem bara förvirrade och osäkra.
  4. Se till att du själv är bekväm med dina skämt. Akta dig för att bara kopiera någon annans skämt, det kan lätt bli ”krystat” och det märker din publik.
  5. Våga bjud på dig själv. Att bjuda på sig själv brukar vara ett av de mest uppskattade sätten att skämta. Det avväpnar och får publiken att slappna av. Lika viktigt är detta som att akta sig noga för att få publiken att känna sig dum.

 

Ett mycket bra sätt att träna sig att använda humor är att få testa och prova sig fram. Den 19-20 augusti håller jag kursen Bli en stjärnföreläsare, då skall vi testa det mesta.

Härlig helg!

Ceciliasignatur