Hur ser din kommunikationsstrategi ut?

Jag fick en fråga härförleden. En kvinna som berättade att hon i vissa sammanhang är mycket säker och vet precis hur hon skall kommunicera men så ibland blir det helt fel och hon upplever sig missförstådd.

Känner du igen dig? Jag är övertygad om att ganska många kan känna igen sig i det fenomenet.

Vi har alla olika roller där vi agerar olika. Vissa har vi utarbetat väl och känner igen oss i medan andra roller är mer diffusa och svåra att hantera.

Som skådespelare har jag fått träna att bli ”kompis” med dessa roller. Jag har fått träna att kunna plocka fram dem när jag behöver dem och lägga dem åt sidan när de inte passar in. På teatern får jag ibland uppgiften att spela en riktigt otrevlig person. För att kunna spela den rollen bra så måste jag förstå den och plocka fram sidor hos mig själv som passar in. Denna träning har även hjälpt mig att hantera mina roller i verkliga livet. Att våga stå upp för mig för den jag är och att inte bli rädd för ovälkomna känslor utan se dem som något som finns och som jag själv kan välja hur jag vill hantera.

Okey, jag lyckas inte alltid. Men jag har ändå märkt att teaterträningen har stärkt mig och det är ju den jag vill dela med mig av till dig.

Så mitt råd som svar på kvinnans fråga är: ta en koll på din kommunikationsstrategi. Hur agerar du i olika sammanhang? Hur ser dina olika roller ut och hur kan du bli ”kompis” med dem? För det är först när du vågar se även de där inte så attraktiva sidorna som du kan göra något åt dem. Om du förnekar dem, hur skall du då kunna förändra det som inte finns?

Det kanske till och med är så att du kan använda den där styrkan som finns i ”ditt professionella lite strikta jag” då du blir osäker i en privat situation? Eller så upptäcker du att den där strikta personen dyker upp inte bara när du vill utan som ett skydd då du känner dig osäker. Låt då styrkan finnas kvar men hitta en annan strategi för att hantera situationen, en strategi som du själv väljer.

Härlig helg!
hur ser din kommunikationsstrategi ut?

Ceciliasignatur