Hur storytelling bygger broar

Att storytelling bygger broar mellan människor har du säkert hört. Men vad menas med det egentligen? Vad är det som händer? Det tänkte jag reda ut i dagens blogg. Åtminstone dela med mig av några tankar kring detta fenomen.

Hur storytelling bygger broar

hur storytelling bygger broar

Om det är för att det är så urbota mänskligt eller något annat fenomen i den mänskliga hjärnan vet jag inte. Men att det händer något magiskt när vi berättar, ja det vet jag.

Själv har jag varit med om så många gånger jag försökt förklara något och inte lyckats nå fram. Men så tar jag till en berättelse och då plötsligt skingras alla barriärer och mottagen fattar precis vad jag menar.

Vår unika fantasi

Alla människor har fantasi, mer eller mindre så har vi förmågan att se bilder och till och med känslomässigt uppleva en annan människas berättelse. Och ju mer inlevelse du leverera när du berättar för mig, ju lättare är det för mig att också uppleva det du berättar. Det blir alltså betydligt mer än att jag bara hör vad du säger.

Låt dig själv uppleva när du berättar

Ju mer du själv tillåter dig att vara med i själva upplevelsen när du berättar ju starkare blir det för din mottagare. Låt oss säga att du vill berätta om någonting glädjefyllt. Om du då tillåter dig själv att samtidigt känna glädjen när du berättar så kommer garanterat din mottagare att känna likadant.

Våra spegelneuroner påverkar oss i berättelsen

På senare tid har neuroforskningen nått stora framsteg och något som jag fascinerats av är våra spegelneuroner. Dina känslor speglar av sig på mottagaren och vice versa. Detta betyder att om du tillåter dig att leva dig in i din berättelse så kommer den att få starkare effekt på din mottagare.

Den muntliga berättelsens styrka

Det är också här den verkliga styrkan i det muntliga berättandet ligger. Och det är därför en berättelse aldrig skall vara en utantilläxa. Så istället för att försöka memorera exakt det du skall säga. Berätta berättelsen för dig själv så att du själv kan uppleva den när du berättar. Det är då det verkligt magiska händer. Det är då du bygger broar med dina berättelser.

I förra veckans blogg skrev jag att jag skall göra en film med storytellingtips. Den kommer så ha tålamod. Men redan nu finns en sedan tidigare på min YouTubekanal 

Inom snar framtid så kommer också en onlinekurs i storytelling. Vill du veta mer om mina onlinekurser, läs här 

Självklart ordnar jag ju också kurser IRL. Om dem kan du läsa här

 

Härlig helg och

Cecilia Granquist AB