Improvisation ökar kreativiteten

Jag blev så glad häromdagen då jag läste en artikel från SvD om hur improvisationsteater ökar kreativiteten på arbetsplatsen. Det är Samuel West, forskare på Lunds universitet som kunnat visa detta i en studie.

För en person som jag som arbetat med detta i stort sett alla mina år som utbildare inom kommunikation är detta en fantastisk bekräftelse och erkännande av att vi är inne på rätt spår.

Senast igår då jag avslutade min föreläsarutbildning på Mindfloor i Malmö så fick jag återigen uppleva vilken kraft det finns i att improvisera och att få ”leka” med sina uttryck. Det är som om något magiskt händer med oss människor när vi vågar leka lite. Du skulle exempelvis sett när Ulrika presenterade sitt ämne som clown, helt underbart! Eller Daniel som i skepnad av en äldre dam försökte få oss andra att ta livet på lite mer allvar.

För några år sedan var Länsstyrelsen så modiga så de lät mig få hålla kursen ”släpp fantasin loss” inom landsbygdsprogrammet. Det handlade då om att hjälpa landsbygdsföretagare att hitta ny kreativitet och utveckla sina verksamheter. Jag måste erkänna att även jag själv blev imponerad av deras vilja att testa nya grepp. Nu har vi även forskningen bakom oss, det känns fantastiskt!

Att få lov att testa och att gå utanför din comfortzon lite då och då är berikande och gör att du vet var du vill vara.

Härlig helg!

Ceciliasignatur