Internkommunikation och tillit

Funderade på ordet internkommunikation och vad det innebär: intern = inom, inom verksamheten, inom sig själv, inom familjen, -vänkretsen. Allt detta är ju en förutsättning för att även den externa kommunikationen skall fungera.

All kommunikation börjar hos dig själv – alltså börjar all kommunikation internt. Om du vill skapa goda relationer med dina medarbetare, med din familj eller vidare ut externt med kunder, publik och ”okända” så måste du först börja hos dig själv.

När jag håller utbildningar för föreläsare brukar jag tala om mina V och VIN. V:et i VIN står för vårda dig själv. Detta VÅRDA innehåller delar som att vårda sin röst, träna sitt kroppsspråk men också vårda och stärka sin självtillit.

Vill du skapa en god internkommunikation mellan dina medarbetare så krävs tillit. Jag gillar ordet tillit, det stavas likadant från vilket håll man än läser och så är det också om du vill skapa en god kommunikation. Tilliten, kommunikationen måste komma från båda håll och bygga upp ett förtroende.

Du kan inte bara se dig själv eller bara den andre. Du måste dela med dig av dig själv för att få tillbaka från den andre. OCH, för att kunna dela med sig av sig själv behöver du tillit till dig själv.

Att ha tillit till sig själv innebär för mig att jag våga se mig själv från ”båda håll”, både från den sidan som jag  är  stolt över och från den sida som inte är så trevlig. Att ge styrka från den starka positiva sidan till den svaga osäkra och ibland ”dumma” sidan.

Det är ungefär som i Harry Martinssons dikt Sorgen och glädjen:

Varje djup sorg har förlorad glädje till föremål.
Glöm inte bort denna riktning.
Låt inte sorgen glömma sitt ärende.
Sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få

Att våga se sin svaga sida gör att din starka sida blir desto starkare. Det är först då du ser den svaga sidan som du kan välja den starka.

Denna helg är det Alla helgona helg. Många firar Halloween, med spöken och hemskheter. Här på Österlen, lyser vi upp med marschaller, eldar och fackeltåg, vi firar att Österlen Lyser! Själv skall jag ikväll ta fram mina allra hemskaste sidor och ikläda mig rollen som Gloso, en fruktad varelse som ser ut som en sugga men med en vassa taggar på ryggen och stora gloende ögon. Jag skall vara med på Österlens Museums ”fickling”. Jag kommer med andra ord att få se mina allraste svarta sidor i vitögat. Så förhoppnigsvis kommer jag i morgon att kunna plocka fram de ljusaste gladaste och vackraste sidorna.

Härlig helg!