Kalibrera med rösten

Förra veckan skrev jag om hur du kan använda ditt kroppsspråk och kalibrera mottagaren för att sedan påverka och t o m få mottagaren att byta åsikt.

Även rösten är ett utmärkt verktyg när du vill nå en annan människa. Ja, rösten tycker jag många gånger glöms bort när vi talar om mänsklig kommunikation.

Det handlar alltså inte om att härma utan om att lyssna och hitta tonen.

Låt oss säga att din mottagare talar i ett hastigt tempo. Du vill få ner tempot för att personen skall bli lugnare. Matcha då med ett tempo som ligger något under din mottagare men fortfarande ganska hastigt, sänk sedan tempot efter hand så skall du se att du kommer att få med dig din mottagare.

Det handlar om att hitta ett samspel. Vi människor vill gärna känna igen oss i varandra, ”du och jag = vi” . Om du kan hitta det samspelet med din mottagare så blir det betydligt lättare för dig att få med den andre på dina tankar och idéer.

Det här kanske inte är så svårt att tänka sig när det gäller möten mellan två eller åtminstone ett fåtal personer. Men jag vill mena att du skall sträva efter samma sak även om du har en stor publik framför dig. Då handlar det om att kalibrera tonen, stämningen, kroppsspråket i rummet.

Visst, där sitter ett antal olika temperament, åsikter, insikter och kanske också olika förväntningar men är du tillräckligt lyhörd kan du ändå känna av en gemensam ton.

För att du skall klara av att vara så pass närvarande så du kan fånga ”tonen” krävs att du är så pass väl förberedd så du kan släppa tekniken och istället fokusera på nuet

Lycka till och härlig helg!

Ceciliasignatur