Känslans intelligens

Hej!

Så har det hunnit bli fredag kväll och det är hög tid för veckans blogg.

Under veckan som gått har jag hunnit läsa några artiklar om hur vår hjärna tar beslut, mycket intressant  läsning och äntligen kan vi säga att det som vi kommunikatörer ofta vill framhäva, nu också är vetenskapligt bevisat. Alltså att våra känslor är mycket betydelsefulla när vi ta beslut.

Detta kan förklaras med att vårt medvetande endast har 10-60 bit/sek till sitt förfogande medan hela vårt nervsystem kan använda 11 200 000 bit/sek!!

Vilket i sin tur innebär att vi människor skulle ha mycket svårt att kunna ta beslut om vi inte tog hjälp av våra känslor. Du kan ju själv ta dig en funderare på när du tog ett beslut sist, var det enbart ditt förnuft som fick dig att besluta dig? Forskarna menar att detta inte är något negativt utan känslorna hjälper oss att ta rätt beslut, speciellt om det är större beslut vi skall fatta. Det allra bästa är naturligtvis om vi kan ta hjälp av både förnuft och känsla.

Om du tar med dig denna kunskap när du vill förmedla ett budskap eller argumentera för något så har du alltså större möjlighet att lyckas.

Hur kan du då göra?

Jo, mitt tips är (som du säkert känner igen från mina tidigare inlägg): använd målande beskrivningar, metaforer, kroppsspråk och tonläge allt för att din mottagare lättare skall kunna skapa sig bilder av det du säger. Bilderna i sig skapas genom mottagarens minnen och referensramar (känslornas språk).

Storytelling är ju något som marknadsförare allt mer börjar använda sig av och det är just för att man insett betydelsen av att nå till mottagarens känslocentra.

Under veckan som gått  blev jag tillfrågad att skriva en artikel för den utmärkta sajten företagande.se om just storytelling och nyttan av den för företagare. Intresserad? Gå in på www.foretagande.se så hittar du den där.

Berättandet är alltså ett alldeles utmärkt sätt, men även i en sk traditionell presentation bör du använda målande beskrivningar, röst och kroppsspråk, allt för att din mottagare lättare skall kunna ta ”rätt” beslut.

Härlig helg!

Cecilia